Rongálásnak minősítették a rendőrök a kutyakivégzést

Disznóölő pisztollyal öltek meg egy kutyát a hétvégén Mohács közelében. A rendőrök először rongálás miatt indítottak eljárást, arra hivatkozva, hogy a kutya azonnal életét vesztette. Az [origo] által megkérdezett jogász szerint ez az érvelés nem állja meg a helyét, igaz, közben a rendőrség is módosított álláspontján, és most már állatkínzás miatt folyik a nyomozás.

Forrás: MTI/ Sándor Katalin
Az ölés is kínzás

A Mohácsi Rendőrkapitányság vasárnap délután öt órakor kapott bejelentést arról, hogy a településhez tartozó Szőlőhegyen megöltek egy kutyát. Egy férfi egy disznóölésekhez használatos speciális pisztollyal szemközt lőtte szomszédja kutyáját - mondta az [origo]-nak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kékesné Gyimóthy Margit. A rendőrök most már állatkínzás miatt nyomoznak, először azonban az enyhébb büntetéssel járó rongálás miatt indítottak eljárást. Kékesné szerint azért, mert kollégáinak az volt a véleménye, hogy a kínzás az egy hosszabban tartó folyamat, márpedig ebben az esetben az elkövető "nem kötözte ki az állatot, nem éheztette", hanem egyből megölte.

Az áprilisban hatályba lépett büntetőtörvénykönyv-módosítás ugyanakkor egyértelműen fogalmaz, a jogszabály értelmében ugyanis akár kétéves börtönbüntetést is kaphat az, "aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza".

A Fehér Kereszt Liga állatvédő szervezettel kapcsolatban álló ügyvéd, dr. Auer Éva is azt mondta az [origo] megkeresésére, hogy teljesen téves az a megközelítés, hogy csak az számít kínzásnak, ha valaki hosszabb ideig bántalmazza az állatot. A szintén állatvédelemmel foglalkozó Fauna Egyesület munkatársa, Kaufer Virág kérdésünkre azt mondta, a mohácsi esetben a rendőrök vélhetően a törvénymódosítás előtt megszokott eljáráshoz nyúltak vissza. Korábban ugyanis kutyaölések esetében az volt a bevett gyakorlat, hogy ha az állat értéke meghaladta az ötezer forintot, akkor a rendőrség rongálás miatt indított nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK