A szegedi elcserélt beteg ügyében még tart a hírzárlat, de a helyi napilap birtokába került információk szerint a fegyelmi biztos már elkészítette az ügyről szóló jelentését. E szerint a lelet elcseréléséért öt személy vonható felelősségre.

Bár még tart a hírzárlat a szegedi városi kórházban - ahonnan tévesen küldtek koponyaműtétre egy beteget, aki később meghalt -, a Délmagyarország pénteki számában arról ad hírt, hogy befejezte munkáját és elkészítette jelentését a fegyelmi biztos. A "jelentés szerint a leletcseréért és annak következményeiért öt személy vonható felelősségre: az ügyeletvezető adjunktus, két felnőtt szakápoló, egy ápoló és egy beteghordó" - írja a Délmagyarország.

A fegyelmi eljárás még nem fejeződött be, a végleges döntést az érintett dolgozók ügyében a fegyelmi tanács hozza meg, erre 15 napja van, amit szükség esetén 8 nappal meghosszabbíthat - közli a lap. A szankciók a lap szerint az elbocsátástól a más munkakörbe helyezésen át a pénzmegvonásig terjedhetnek.

Baráth Lajos, a kórház megbízott vezetője pénteken elmondta, hogy az intézményben "teljes és szigorú hírzárlat van", ezért nem kíván reagálni az újság értesüléseire.

A városi kórházból július 3-án egy 80 éves férfi helyett egy azonos korú beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, és jelenleg is a klinikán ápolják.

A kórház főigazgatóját, Nárai Györgyöt Botka László polgármester kényszerszabadságra küldte, amit a napokban meghosszabbított. Az elcserélt beteg ügyében rendőrségi vizsgálat is folyik.