Elítélteknek szerveztek Ki mit tud? vetélkedőt a hazai börtönökben, a versenysorozat döntőjét csütörtökön tartották Budapesten. A szokásos verses, zenés produkciók mellett neveztek voodoo-tánccal és szájdobolással is. A zsűri tagja volt Schmuck Andor ex-politikus, aki szabadulóművészt is szeretett volna látni. A gálán jelen volt Bárándy Péter igazságügyi miniszter is, aki szerint az idő strukturálása fontos dolog.

"Nem tudok olyan ígéretet tenni, mint a Megasztárban Presser Gábor, aki azt mondta, hogy együtt tartják a csapatot" - mondta Tari Ferenc, az Igazságügyi Minisztérium főcsoportfőnöke a börtönlakóknak szervezett első Ki mit tud? eredményhirdetésén. A Budapesti Fegyház és Börtön Maglódi úti épületében csütörtök délután tartották a hónapok óta zajló verseny döntőjét. Az elítéltek nevezhettek versmondással, énekléssel és zenéléssel, de ezeken kívül volt egy egyéb kategória is. A döntőbe végül 17 büntetés-végrehajtási intézet 93 lakója jutott be 33 produkcióval.

A döntőt zárt ajtók mögött tartották, a díjátadásra és a győztesek műsoraiból álló gálára azonban már a sajtót is beengedték. Az eredményhirdetésen többen többször elmondták, hogy milyen fontos a kulturális tevékenység a börtönlakóknak, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóanyagában pedig külön meg is jegyzik, hogy az ilyen programok megtörik a "hétköznapok szürkeségét" és csökkentik a "prizonizációs ártalmakat".

A zsűrinek Tari mellett tagja volt többek között Kőszeg Ferenc, az elítéltek jogaiért gyakran felszólaló Magyar Helsinki Bizottság elnöke, az énekesként is ismert egykori rendőr Komáromi István, valamint Schmuck Andor, volt MSZP-s politikus, aki mostanában televíziósként tűnik fel a nyilvánosság előtt. Az ének kategóriáért Madarász Katalin zsűritag volt felelős, a versekért a korábban irodalommal is foglalkozó Kőszeg, a zenéért Komáromi, az egyéb produkciókért pedig Schmuck Andor.

Különdíjat kapott az afrikai táncos

Az énekesek közül egy fiatal lány lett a legjobb, akinek Madarász Katalin szerint "őserő és mély fájdalom áradt az előadásából". Hasonló korú lány nyerte a versmondás kategóriát is, a második díjat azonban már egy tagbaszakadt, rövidre nyírt hajú fiatalember kapta egy Kőszeg szerint jó ízléssel kiválasztott Nagy László költeményért. Az együtteseknél a váci börtönből érkezett Igaz Barátok nevű formáció nyert, az egyéb kategóriában pedig egy rappelő és szájjal doboló fiúnak adták az első fíjat.

Különdíjat kapott egy afrikai fiatalember, aki szalmaruhában és fehérre mázolt arccal adott elő egy voodoo táncot. Az eredményhirdetésre is ezzel a külsővel érkezett, mire Schmuck Andor díjátadás közben meg is jegyezte, hogy a BVOP parancsnokának javasolja, legyen ez a hivatalos viselet a börtönökben.

Schmuck utóbb az [origo]-nak elmondta, arra számított, hogy az egyéb ketagóriába nevezni fog szabadulóművész is, de aztán csalódnia kellett. Így be kellett érnie a már említett voodoo-táncossal és a szájdobolóval, néhány közepes parodistával, valamint egy oroszul éneklő ukrán gitárossal. Az egykori politikustól megtudtuk azt is, ő maga úgy került képbe, hogy a Budapest TV-nél vezet műsort, és ez a csatorna volt az egész Ki mit tud? kezdeményezője. Bár hozzátette, amikor először felhívták, hogy legyen zsűritag, azt hitte, hogy kandi kamera áldozata lesz.

Fotó: Fábián Évi
Bárándy Péter

A rendezvényen részt vett Bárándy Péter igazságügyi miniszter is, akinek rövid beszédéből kiderült, hogy a produkciókat ugyan nem látta, de ez a verseny szerinte nagyon jó arra, amit tudományosan az idő strukturálásának neveznek. Mindezt fegyelmezetten, szemrebbenés nélkül hallgatta végig a börtönőrökből, elítéltekből, zsűritagokból és újságírókból álló közönség.

A hangulatot az egyik műsorvezető próbálta meg oldani azzal, hogy bejelentette: a kategóriagyőztesek büntetése lerövidül. Hozzá is tette viszont egyből, hogy ez csak vicc volt. Aztán hozzátette még azt is, hogy "hülye vicc volt", a poénon ugyanis rajta kívül senki nem nevetett.

A díjazottak egy bonbonból és kávéból álló ajándékcsomagot kaptak, valamint egy-egy Wass Albert versekötetet. Kérdésünkre, miszerint miért éppen ezt a szerzőt választották, a szervezők elmondták, hogy bementek egy könyvesboltba, és megkérdezték, hogy ki most a legnépszerűbb. Megtudtuk azt is, hogy a börtönlakók körében nagyon népszerűek a versek, szeretteiknek küldött leveleikben is gyakran küldenek költeményeket.