Leadták a Gyurcsány-kormány nem képviselő tagjai a frissen kinevezett külügyminiszter kivételével vagyonnyilatkozatukat. Az új kormányból négy olyan miniszter van, aki eddig nem töltött ki vagyonnyilatkozatot. Közülük messze Kóka János gazdasági miniszter a leggazdagabb: forintban, dollárban és euróban mintegy 350 millió forintnak megfelelő összeget tett félre. Emellett több budapesti ingatlannal is rendelkezik. Az igazságügyi miniszter viszont eladósodott, 15 milliós lakáshitelt vett fel tavaly.

Október 4-én három olyan miniszter lett a Gyurcsány-kormány tagja, akiknek eddig nem kellett nyilatkozniuk vagyonukról, mert nem voltak sem kormánytagok, sem képviselők korábban. A többi új miniszter - Göncz Kinga, Kolber István és Baráth Etele - már korábban adott le vagyonnyilatkozatot.

A dokumentumot Kóka János gazdasági, Petrétei József igazságügyi és Rácz Jenő egészségügyi miniszternek november 3-ig kellett leadniuk. Somogyi Ferenc külügyminiszternek december 1-ig kell elkészítenie a dokumentumot, mivel őt csak most kedden nevezték ki. A nem képviselő kormánytagoknak először idén márciusban kellett vagyonnyilatkozatot készíteniük, az Országgyűlés tavaly év végi döntése értelmében.

A most leadott nyilatkozatok alapján Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a leggazdagabb. Nem csak az új kormánytagok közül, de az egész kormányban ő a legtehetősebb, a miniszterelnök mellett. Novemberi vagyonnyilatkozata szerint tavaly 7 millió forint volt az adóköteles jövedelme. Ennél azonban a korábbi években sokkal jobban keresett, 2001-ben 127, 2000-ben 110, 1999-ben pedig 486 milliót.

Nyilatkozatában szerepel még két budapesti lakás, azt azonban nem közölte a miniszter, hogy ezek a főváros melyik kerületében találhatók. A miniszternek 25 százalékos tulajdonrésze van még egy 1191 négyzetméteres budapesti ingatlanban és fele része egy verőcei üdülőben is. Tavaly vásárolt egy garázst, és egy folyosórészlet tartós bérletét is feltüntette a nyilatkozatban. Autója nincs, van viszont egy motoros hajója. Megtakarításai alapján az egyik leggazdagabb politikus. 277 millió forint, 353 ezer amerikai dollár (67 millió forint) és 33 600 (8,2 millió forint) euró a vagyona. Ráadásul több cégben is van érdekeltsége: a Rumed 2000 Kft. 51, a Medicom Kft. 33 százaléka a tulajdona, és részvényei vannak még a Wallis Rt.-ben.

Petrétei József igazságügyi miniszter Kókához képest nagyon szegény. Tavaly bruttó 10 millió 732 ezer forintot keresett. Egy kozármislenyi és két pécsi ingatlannal rendelkezik, mindegyikben résztulajdonos. Emellett egy Nissan Almerája van még, és 15 milliós lakáshitel-tartozása.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter 2003-ban bruttó 6,1 milliót, 2002-ben 5,3 milliót, 2001-ben 4,3 milliót keresett. Lakás nincs a nevén, csak egy 215 négyzetméteres kaposvári telek. Emellett egy Renault Mégane autója van. Bankban 4,5 millió forintot és 7 ezer eurót tart.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök márciusban még sportminiszterként nyilatkozott vagyonáról, most miniszterelnökként újra leadott egy vagyonnyilatkozatot, ami gyakorlatilag megegyezik a korábbival. E szerint Gyurcsány tavaly bruttó 81,4 millió forintot keresett, ennek többségét az Altus Rt. által kifizetett osztalék adta. A miniszterelnök tulajdonában van ugyanis az Altus Rt. Egy korábbi közlemény szerint az Altus piaci értéke 3,5 milliárd forint.

A miniszter tulajdonában csupán egy pápai, 50 négyzetméteres lakás van, amelyben édesanyja él. A politikus egy 400 négyzetméteres házban lakik a II. kerületben, amely a felesége, Dobrev Klára nevén van. Folyószámlán 1,9 millió forintja van Gyurcsánynak, ennek egy része feleségével közös pénz. Ezen kívül azonban nincs más megtakarítása, és autóval sem rendelkezik.

Komáromi Gergely