Tarnabodra költöznek a hajléktalanok

2004.11.16. 8:08

Kiderült, melyik falut szemelte ki a szociális tárca befogadó falu programja keretében, hogy fővárosi hajléktalanokat költöztessen oda. A sokáig titokban tartott település a Népszabadság szerint a Heves megyei Tarnabod lesz, ahova olyan családok költöznek, amelyek nem tudtak gyökeret ereszteni Budapesten és otthontalanná váltak.

Tarnabodon húsz házat vásárolnak a hajléktalanoknak a szociális tárca, a Máltai Szeretetszolgálat és a Hajléktalanokért Közalapítvány közös programja keretében. A szervezők a lakhelyen kívül munkát is biztosítanak a programban részt vevőknek - írja a Népszabadság.

A lap szerint e komfortos, udvarral, melléképülettel és kerttel is ellátott, jó állapotban lévő házak közel felének az adásvételét már lebonyolították a 850 lakosú településen. A kiválasztott családok legtöbbje karácsonyra már be is költözik a községbe.

Kohányi Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa - aki előkészíti a községben a családok fogadását - elmondta a lapnak, hogy olyan ingatlanokat kerestek, amelyekhez gazdálkodásra is alkalmas terület tartozik. A családoknak ugyanis vállalniuk kell, hogy a házat és az udvart gondozzák, állatokat tartanak, és művelik a kertet.

A betelepülők családfőinek emellett dolgozniuk is kell, az első kilenc hónapban közmunkásként, később munkahelyet teremtenek a számukra - kisebb üzemek betelepítésével. Már több céggel tárgyalnak az ügyben. A község önként vállalta a befogadó szerepet, mert abban bízik, hogy a program által fejlődik is az elöregedő és elzárt falu - mondta a Népszabadságnak Pető Zoltán polgármester.

A tarnabodi polgármester szerint a település azért került a programba, mert az egyik Budapesten élő hajléktalan család, amelynek családfője tarnabodi származású volt, visszaköltözött a községbe, ahol figyelemmel kísérték boldogulását. Ezután döntöttek úgy, hogy a hevesi település alkalmas lenne a program megvalósítására.

A polgármestert négy hónapja keresték meg a porgrammal, amire rábólintott a képviselő-testület, majd a falugyűlésen a községbeliek sem ellenezték az ötletet. A poklgérmseter elmondta, azért titkolták, hogy Tarnabod lesz a befogadó falu, mert az először meg akarták ismertetni és elfogadtatni a tervet itt élőkkel, és szerették volna, ha a falubeliek a híradásokból értesüljenek mit terveznek a településen. A betelepülők kétéves próbaidőt kapnak, és ha nem tudnak beilleszkedni, nem maradhatnak.

A községben, cserébe a befogadásért egy rehabilitációs tervet is elkészítettek. Ennek keretében az önkormányzat kap egy autóbuszt, amellyel a legközelebbi csomópontra hozzák viszik az embereket a rossz közlekedésű faluból - derül ki a Népszabadság írásából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK