Tapasztalatlan tanárokkal indul sok szak

Vágólapra másolva!
Huszonegy egyetemen több mint harminc olyan alapszakot talált az [origo], amelyek a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) támogató határozatának hiányában indulnak el jövőre. Az ország legnagyobb egyetemei közül is többen érintettek. A szakok többsége gazdasági jellegű, de sok közöttük a bölcsész szak és a mérnöki képzés is. A MAB szinte mindenütt a tanári karban talált hiányosságokat. Az ilyen szakok csak két évig működhetnek, azután újra meg kell próbálniuk elfogadtatni a képzést a MAB-al. Megkerestük az érintett egyetemeket és megkérdeztük, hogyan oldják meg a problémákat.
Vágólapra másolva!

Körülbelül harminc olyan alapszak indul jövőre, összesen huszonegy egyetemen, a Bologna-rendszerben, amelyről a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) úgy találta, nem felel meg a követelményeknek. A végső döntés azonban az oktatási miniszteré, igaz, ha úgy határoz, hogy a MAB ajánlása ellenében indít egy szakot, akkor az engedély csak két évig érvényes.

Fésüs László, a MAB elnöke, korábban az [origo]-nak azt mondta: ha letelik a két év, új indítási kérelmet kell benyújtaniuk az érintett egyetemeknek, főiskoláknak. "Ha a MAB véleménye ismét negatív, akkor az adott képzés az intézményben, nagy valószínűséggel abbamarad, a hallgatókat átveszi egy másik, akkreditált intézmény" - közölte Fésüs.

Az általunk megkérdezett intézményvezetők egybehangzóan állítják: ilyesmi nem fordulhat elő. Szerintük, ha a két év leteltével a MAB továbbra sem támogatja a szakindítást, csak új évfolyam nem indul. Azok, akik már elkezdték, az adott szakon be is fejezik tanulmányaikat - szögezték le. "Arról nem volt szó, hogy két év múlva abbahagyjuk a tanítást, legfeljebb kifutnak a már felvett hallgatóink" - fogalmazott az egyik intézményvezető. Hogy tisztán lásson a kérdésben, az egyik érintett főiskola erről az Oktatási Minisztériumot is megkérdezi. A minisztérium ezzel kapcsolatban korábban azt közölte: az oktatási miniszter feltételekkel engedélyezi az olyan szakok indítását, amelyeket a MAB nem támogatott és, ha a feltételek nem teljesülnek, az engedély visszavonható.

A MAB támogatása nélkül induló szakok listáját azután állította össze az [origo], hogy az Oktatási Minisztérium (OM) nyilvánosságra hozta az összes, induló alapszakot, a MAB pedig honlapján közzétette minden szakról alkotott véleményét és azt, hogy támogatja-e a képzés elindítását vagy nem. Az [origo] csaknem tíz gazdasági jellegű, ugyanennyi bölcsész, illetve mérnöki típusú képzést talált, amelyek mégis elindulnak jövőre. Hat esetben gazdálkodási és menedzsment szakról van szó, három kommunikáció szakról, de több gyógypedagógia, anglisztika, mérnök informatikus szakkal is gond volt a MAB szerint.

A kérdésben nem csak a kisebb egyetemek, főiskolák érintettek, közöttük van a Szegedi Tudományegyetem négy szakja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Kommunikációs Főiskola egyik nagy létszámú szakja is.

Az érintettek többnyire nem értettek egyet a MAB állásfoglalásával, többen utaltak rá: a bizottság nem mindig dönt ésszerűen. A MAB szinte minden esetben bírálta a tanári gárda hiányosságait, képzetlenségét vagy túl alacsony létszámát. Sokszor előfordult, hogy a tantervvel nem értettek egyet, vagy a kutatási tevékenységet tartották elégtelennek. Volt, ahol úgy vélték, a szak tanterem és felszereltség hiányában nem tud olyan sok hallgatót befogadni, amennyit az intézmények szeretnének.