Uniós támogatást nyert a Pannonhalmi Főapátság

2005.04.13. 18:53

A világörökségi rangot elnyert Pannonhalmi Főapátság 345 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a monostor környezetének rendezésére az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló regionális fejlesztés operatív programban; az erről szóló szerződést szerdán írták alá Pannonhalmán.

A támogatási összegből csaknem kilencmillió forint saját forrás hozzáadásával rendezik az apátság előtti teret, a belső udvart, továbbá a szabadtéri rendezvények helyszínét és a várat övező körsétányt. Az építészeti, csatornázási korszerűsítésen túl felújítják a burkolatot, és a környezettel harmonizáló növényeket telepítenek.

A Pannonhalmi Főapátság egyedülálló vallási, kulturális és történelmi értékek hordozója több mint ezer éve, 1996-ban méltán vált a világ kulturális örökségének részévé - hangoztatta Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. Kolber István ugyanakkor kiemelte, hogy az apátság turisztikai infrastruktúrája korszerűsítésre szorul.

A miniszter szólt a 2007 és 2013 közötti időszakra készülő új Európa-tervről. "Hét év alatt húsz-harminc évet haladhat előre az ország, és ez óriási lehetőség" - mondta. Hozzátette: jól meg kell fontolni, mire fordítják a várható pénzösszegeket. Mint mondta, az egyik célkitűzés a természeti és kulturális örökség védelme, értékeinek gyarapítása.

Ebbe a koncepcióba illeszkedik a Pannonhalmi Főapátság terve, amely, mint Várszegi Asztrik főapát rámutatott, a kulturális és vallási turisztikai vonzerő növelésével szeretné hasznosítani a világörökség építészeti, környezeti együttesét.

A főapát elmondta: a támogatással megvalósuló projekt egy hosszú távú fejlesztési elképzelés része, amelynek keretében 2013-ig szeretnék rendezni az arborétum környezetét, tervezik kolostorkert létesítését gyógynövényes bemutatóházzal, továbbá lelkigyakorlatos ház építését.

A főapát megfogalmazása szerint a pannonhalmi monostor "ősi kommunikációs központ, ahol több mint ezer éve folyik párbeszéd Istennel". Eközben az ember megtanulja azt is, hogyan kell a másik embert szolgálni - mondta a bencés közösség vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK