Büntetőeljárás indult annak a kisfiúnak az anyja ellen, akinek kiadatását Németországban élő apja korábban kérte a hatóságoktól. Az anya vallomása szerint azért nem akarja kiadni a gyerekét, mert félti erőszakos apjától, és korábban a kisfiú is úgy nyilatkozott, hogy nem akar az apjához költözni, mert tart tőle.

A Szegedi Városi Bíróságon az apa feljelentésére indult az anya elleni büntetőeljárás, kétrendbeli kiskorú elhelyezésének megváltoztatása vétsége miatt. A vádirat szerint a korábban Németországban élő szülők a helyi családjogi bíróságon megegyeztek arról, hogy a tíz és fél, valamint az ötéves gyermekeik tartózkodási helyéről kizárólag az apa dönt. Az anya ezt sértette meg, amikor a tavalyi húsvéti szünetre elhozta, de nem vitte vissza Németországba a gyermekeket.

Az asszony csütörtökön vallomásában úgy nyilatkozott: nem emlékszik ilyen egyezségre. Férje több papírt is aláíratott vele, amelyek tartalmát hiányos nyelvtudása miatt nem mindig ismerte. Azt állította, hogy a férfi házasságuk során többször bántalmazta őt testileg és lelkileg egyaránt, egy alkalommal pedig fegyvert szorított a fejéhez. "Szó sincs arról, hogy én elhoztam volna a gyerekeket; tavaly húsvétkor a férjem hozott bennünket és egy bébiszittert autóval Magyarországra, Makóra, és azzal ment el, hogy majd jelentkezik a gyerekekért" - jelentette ki a tárgyaláson.

Az anya ismertetése szerint a szünidő végén a rendőrség őt és a gyerekeket is a kapitányságra vitte, ahonnan az apjuk a kisebbik fiút "elrabolta". Az anya a nagyobbik gyermekét azért nem akarja visszaadni, mert úgy látja: a kisfiú veszélyben lenne az apa mellett. A gyermek többször állította: nem akar apjához menni, fél tőle, és ha kényszerítik, hogy elhagyja az országot, öngyilkos lesz.

A tárgyalás a kisfiú és az apa meghallgatásával, jövő hónapban folytatódik a Szegedi Városi Bíróságon.