Az Országgyűlés házbizottsága csütörtöki ülésén elfogadta a köztársaságielnök-választás menetrendjét. E szerint június 6-án 15 órakor kezdődik az első fordulós titkos szavazás, az eredményhirdetés másfél óra múlva várható.

Mandur László a házbizottsági ülést követő sajtótájékoztatón - az ügyrendi bizottság szerdán született állásfoglalásaira utalva - azt mondta, rendezett feltételek között tudják megtartani a köztársaságielnök-választást. Az országgyűlési alelnököt Szili Katalin házelnök kérte fel korábban - államfőjelöltsége miatt - a témával kapcsolatos feladatok ellátására.

 

A házbizottság döntése értelmében június 6-án 15 órakor kezdődik az első fordulós titkos szavazás, függetlenül attól, hogy az egyéb napirendi pontok megtárgyalása hol tart. A voksok leadására 40 perc áll a képviselők renelkezésére, a szavazás befejezésére csengőszó figyelmeztet majd. A szavazatszámlás közben folytatódik a parlamenti munka, az eredményhirdetés másfél óra múlva várható.

 

Mandur László közölte: ha eredménytelen lenne az első forduló, új jelölési folyamat indul. Az esetleges további ajánlásokat még aznap kell a házbizottság elé terjeszteni, de azt még nem véglegesítették, hogy hány óráig.

 

Másnap, azaz június 7-én, kedden, reggel 10 órakor tartják meg a második fordulót, ugyanolyan módon mint az első körben, így eredményhirdetés 11 óra 30 perckor várható.

 

Eredménytelenség esetén 13 órakor veszi kezdetét a harmadik forduló, amelyben a legtöbb szavazatot kapott, legfeljebb két jelölt vehet részt. Itt már nem kétharmados többség dönt, az lehet államfő, aki több érvényes igen szavazatot kapott. Szavazategyenlőség esetén eredménytelen a választás, és haladéktalanul új procedúrát kell indítani.

 

Az alelnök elmondása szerint a szavazást - ha az eredményes - ünnepélyes eskütétel követi. A beiktatási ceremónia augusztus elején várható, amikor lejár a jelenlegi elnök, Mádl Ferenc mandátuma.