Külföldön próbálkoznak a reménytelen betegek

2005.07.05. 7:05

Hamarosan nem kell külföldre szállítani azokat a gyerekeket, akik nyúlszájjal, illetve farkastorokkal születettek, az itthoni orvosok ugyanis átveszik a Németországban alkalmazott technikát. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem elég az orvosok átképzése. Például a tüdőátültetések esetében nagy beruházásokra lenne szükség, erre nincs pénz, így maradnak a kinti műtétek. Ha az adott szakma országos intézete javasolja a külföldi beavatkozást, az OEP mindig támogatja azt. Sokan azonban akkor kérnek külföldi kezelést, amikor már nincs remény, a betegség gyógyíthatatlan, itthon is, kint is.

Hamarosan nem kell külfödre szállítani azokat a gyerekeket, akik nyúlszájjal, illetve farkastorokkal születettek. Eddig évente 160-180 ilyen kisgyereket kellett külföldön kezelni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával. Most azonban a szülői igények miatt megfontolják a Németországban alkalmazott technika átvételét. Az eljárás nem drágább az itthon eddig alkalmazottnál, csak az orvosok megfelelő kiképzésére van szükség.

Brunner Péter, az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ megbízott főigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a külföldi gyógykezeléseket egyrészt az indokolhatja, ha nem érdemes Magyarországra telepíteni az eljárást, mert olyan ritkán van rá szükség. Ha csak évente 3-5 beteget érint, akkor célszerűbb külföldön megoldani. Most például egy olyan rákbeteg kisfiút küldenek külföldi gyógykezelésre, akit egy ritka izotópos eljárással lehet csak meggyógyítani.

Van, amikor nem elég az orvosok kiképzése 

A másik eset, ha többeket érint itthon is a probléma, van is rá hazai megoldás, de külföldön kifejlesztettek egy jobb, hatékonyabb eljárást, amit itthon még nem vezettek be. Ilyen a nyúlszájjal, illetve farkastorokkal született gyerekek esete is. Magyarországon ezeket a betegségeket több lépcsőben műtik meg, Brunner Péter szerint "gyönyörű eredményekkel". Németországban azonban kifejlesztettek egy eljárást, és egy műtéttel oldják meg a problémát, ezért választják sokan a külföldi gyógykezelést. Ebben az esetben csak meg kell tanulni a magyar orvosoknak az új technikát, és itthon is alkalmazható lesz az új eljárás.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem elég az orvosok kiképzése. Például a tüdőátültetések esetében nagy beruházásra, komoly műszerekre lenne szükség. Erre egyelőre nincs pénz, ezért kell külföldön megműteni a betegeket. A főigazgató ugyanakkor állította, itthon szinte minden gyógykezelés hozzáférhető, a külföldi ellátás nem tömeges. Brunner Péter szerint az OEP rugalmasan áll a kérdéshez, és minden esetben, ha az adott szakma országos intézete, illetve az OSZMK javasolja a külföldi beavatkozást, támogatják a kezelést.  

Sokan akkor kérnek külföldi kezelést, ha már nincs remény

Mégis gyakran előfordul, hogy szülők a tévében, hirdetésekben keresnek támogatókat gyerekük külföldi gyógykezeléséhez. Ezekben az esetekben a szülők nem fogadják el az intézetek véleményét, nem tartják megfelelőnek az itthoni kezelést, és annak ellenére megpróbálják kint kezeltetni a gyereküket, hogy az OEP - szakmai javaslat híján - ezt nem támogatja. "Megértem, hogy néhány szülő ezt szeretné, de a közös pénzünkről van szó, olyan kezelést érdemes támogatni, amelynek van értelme" - fogalmazott a főigazgató.

Sokan ugyanis akkor kérnek külföldi kezelést, amikor már nincs remény, a betegség gyógyíthatatlan, itthon is, kint is. Ezt azonban nehéz elfogadni. Brunner Péter hozzátette, hogy bízik benne, hogy a magyar egészségügy fejlődésével egyre kevesebb olyan betegség lesz, amit csak külföldön lehet kezelni. Példaként a nemrég megnyílt budapesti PET-centrumot említette. Sokáig csak Debrecenben volt ilyen, ezért kellett sokaknak kiutazniuk külföldre, mára azonban ez a helyzet megoldódott.

Az OEP nemzetközi főosztályának vezetője, Lengyel Balázs elmondta, hogy leggyakrabban az említett tüdőtranszplantáción kívül genetikai laborvizsgálatokat és speciális gerincműtéteket hajtatnak végre magyar betegeken külföldön. A tüdőátültetések 20-25 millióba, a gerincműtétek pedig maximum kétszáz-, háromszázezer forintba kerülnek. A többi egyedi eset, vagy olyan helyzet, amikor a beteg nem reagál megfelelően az itthoni gyógymódra.  

Matalin Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK