A Fidesz politikusnői átölelnék Magyarországot

Vágólapra másolva!
A Fidesz pénteken indította el női kampányát, amelynek célja, hogy visszaadják a "klasszikus női szerepek rangját". A "Nők a nőkért" elnevezésű országjárás nyitórendezvénye előtt kisebb vita alakult ki Pelczné dr. Gáll Ildikó alelnök és a helyszínre érkező SZDSZ Új Generációjának elnöke, John Emese között: a fiatal liberálisok cekkerkampánynak nevezték a legnagyobb ellenzéki párt kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

"Nemcsak a Duna zajlik, hanem a kampány is" - mondta a női nemet magasztaló beszédében Bánfy György színművész, aki Esztergályos Cecília, Pitti Katalin, Balázs Péter mellett a Fidesz nőpolitikai elképzelései mellett állt ki. Ezzel és az "Öleljük át Magyarországot! - Velünk kerek a világ!" szlogenekkel indult útjára a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség női választókat megcélzó országjárása.

Maga a kampányindító gyűlés nem indult zökkenőmentesen, az SZDSZ Új Generációja ugyanis fél órával az ellenzéki párt rendezvénye előtt megjelent a helyszínen, és sajtótájékoztatót tartott. John Emese, az Új Generáció elnöke cekkerkampánynak minősítette a Fidesz ígéreteit, amely "cekkerhordó szerepre" kárhoztatja a női nemet, a XXI. század sokszínű, önálló női szerepkörével szemben.

Ehelyett szerinte arra lenne szükség, hogy a nők valódi politikai szerephez jussanak. A Fidesz például a 176 egyéni választókerületből mindössze 9 helyen indít nőt - mondta John Emese. A fiatal liberálisok szerint a Fidesz csak díszletként használja a nőket, ahelyett, hogy valódi változást kínálna a számukra.

A Fidesz alelnöke, Pelczné dr. Gáll Ildikó kiment a demonstrálókhoz, és udvariasan mosolyogva megkérdezte a "Merjünk háziasszonyok lenni : - )" transzparenssel, cekkerrel és partvissal felszerelkezett fiatal liberálisokat, hogy mit keresnek ott szabálytalanul, területfoglalási engedély nélkül. A két politikus kisebb politikai vitát folytatott a nőknek szánt választási ígéretekről.

Nők hátrányban - Hazánk 21. a listán

A nők a bérezésben, a szakmai érvényesülésben, az oktatásban, az egészségügyi ellátásban, valamint a politikai döntéshozatalban való részvételben egyértelműen hátrányos helyzetben vannak a férfiakkal szemben - derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) egyik tanulmányából. A WEF 58 országban vizsgálta a nemek közötti különbség-tételt. Magyarország az összesített eredmények alapján a 24. helyen áll, a munkaerő-piaci érvényesülés tekintetében viszont bronzérmes. A nemek közötti szakadék Svédországban, Norvégiában, Izlandon, Dániában és Finnországban a legkisebb, ezek az országok nyújtják a nők számára a legtöbb lehetőséget.

Pelczné dr. Gáll Ildikó később az [origo] kérdésére elmondta, egyáltalán nem sejtették, hogy az SZDSZ megjelenik a gyűlés előtt, szerinte a megmozdulásuk kissé egy tüntetésre emlékeztetett. Mint mondta, félti őket, hiszen engedély nélkül teljesen szabálytalan volt, amit tettek - tette hozzá.

A mozgalmas kezdet után a megszabott menetrend szerint folytatódott a Nők a nőkért fővárosi gyűlés. A lendületes kampányzenére bevonuló alelnök a következő mondattal vágott bele mondanivalójába: "A politikában, ha valamit mondani akarsz, kérdezz meg egy férfit. Ha valamit tenni akarsz, úgy kérdezz meg egy nőt."

Vissza kell adni a klasszikus női tevékenységek rangját - mondta Pelczné dr. Gáll Ildikó. A feladat nem más, mint ráébreszteni az embereket, de elsősorban a nőket, hogy a családról való gondoskodással, a gyermekvállalással, az idősek gondozásával ugyanolyan értékteremtő szolgálatot tesznek az országnak, mintha munkahelyen dolgoznának. Ezért ezeket a feladatokat teljes értékű munkának kell tekinteni - tette hozzá a jelen lévő több száz fős női vendégsereg tapsától kísérve a Fidesz alelnöke.

Pelczné dr. Gáll Ildikó arról is beszélt, hogy családbarát karriert kell kidolgozni: azok számára is lehetővé tenni a munkavállalást, akik munka mellett gyermekeket nevelnek, növelni kell a távmunka, a részmunka arányát. A politikus ezen kívül családbarát adózást ígért, ami nem csak a jövedelmet, hanem az eltartottak számát is figyelembe veszi, és így elismeri a gyereknevelés fontosságát. Az alelnök szerint arra van szükségünk, hogy "átöleljük Magyarországot, mert csak velünk kerek a világ". A Fidesz alelnöke az Orbán Viktortól szokásos "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" mondattal zárta a női kampányturné első állomását.

Gergely Zsófia