Gyújtogatóktól féltik a szemétgyűjtő kedvet

Vágólapra másolva!
Néhány budapesti kerületben reggelente rendszeresen összeégve találják a szelektív hulladékgyűjtő szigetek műanyag tartályait, melyek a közterület-fenntartók szerint véletlenül aligha gyulladhattak ki. Vajda Pál főpolgármester-helyettes ezért a rendőrség segítségét kérte. Még egyetlen gyújtogatót sem sikerült lefülelni, a főváros vezetése abban bízik, hogy a rendőr járőrök ellenőrző körútjai elijeszthetnék a vandálokat.
Vágólapra másolva!

15 millió forintos kárt okozott a fővárosnak az, hogy a 2003-as kezdetek óta nemcsak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma nőtt, hanem a vandáloknak is egyre inkább megjött a kedvük ezek felgyújtásához. Jelenleg 600, ötféle hulladékot (papír, színes üveg, fehér üveg, műanyag, fém italdoboz) befogadó gyűjtőpont érhető el, és már 181 tartály égett le.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint vannak különösen veszélyes területek, ahol a konténerek kiégése az utóbbi időben sorozatossá vált. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs főosztályának információi szerint az utóbbi időszakban a XV., a XIV. és a III. kerületben gyulladtak ki legtöbbször szelektívhulladék-tárolók.

A harmadik kerületben két műanyagtároló konténer égett le január közepe óta. A rendőrség elkülönítve kezelte a két esetet, mivel különböző időpontokban, különböző helyszíneken történtek. Eljárás végül nem indult, mivel nem merült fel bűncselekmény gyanúja. "Lehet, hogy belülről gyulladtak ki. Amíg égtek, nem értesítette senki sem a rendőrséget, sem a tűzoltóságot, utólag pedig nagyon nehéz ezt megállapítani" - magyarázta az [origo]-nak Bán Tamás, a harmadik kerületi rendőrkapitányság bűnüldözési alosztályvezetője. "A tűzesetek nagy része egyébként nem szándékos gyújtogatás következménye, elég egy-egy elejtett cigarettacsikk vagy egy égő gyufa" - tette hozzá Bán.

Bár leggyakrabban az amúgy is gyúlékony papírgyűjtő tartályok égnek le, az összegyűlt papírhalmaznak általában csak a teteje pörkölődik meg, ezért ezek a kontérenek valószínűleg nem belülről gyulladnak ki. A speciális polietilénből készülő tárolóedényeket viszont nem könnyű meggyújtani, ehhez nem elég egy elejtett cigarettacsikk - mondta az [origo]-nak Siklóssy Mihály, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF Rt.) főosztályvezetője, aki szerint innen lehet sejteni, hogy szándékos gyújtogatásokról van szó.

"Voltak olyan helyszínek, ahol három-négy naponként égett le a tartály, ez nem lehet véletlenszerű dolog" - jelentette ki Siklóssy. Az FKF Rt. minden ilyen esetben feljelentést tesz, mégsem lepleződött még le egyetlen tettes sem.

Vajda Pál arra kérte a budapesti rendőrség vezetését, hogy célzott ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a vandalizmust, amely az anyagi károkozás mellett az egész hulladékgyűjtő program hatékonyságát veszélyeztetheti. "Bízom a köz erejében is" - jegyezte meg Siklóssy Mihály arra utalva, hogy ha az emberek értesülnek a sajtóból a gyújtogatásokról, ők is szemmel tartják majd a tárolók környékét.

A gyújtogatás általában szándékos rongálásnak minősül, az eset súlyosságától függ a büntetés, ami lehet pénzbüntetés vagy közmunka, de akár szabadságvesztés is. A rongálás egyébként a leggyakoribb bűncselekmények közé tartozik, az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján található információk szerint 2005-ben 17 620 ilyen eset történt.

Janecskó Kata