Kinn felejtett fotó és ittas szavazó zavarta a voksolást

Vágólapra másolva!
Kisebb kampánycsendsértések okoztak problémákat a szavazókörökben az Országos Választási Iroda vezetője, Rytkó Emília szerint. Egy haláleset és 30 rosszullét következett be a választáskor, és akadt olyan ittas szavazó, aki magával vitte a szavazólapot.
Vágólapra másolva!

A szavazókörökben a problémákat elsősorban olyan enyhébb kampánycsendsértések okoztak, mint az ottfelejtett szórólapok. Egy helyen pedig nem vettek észre egy csoportképet, amelyen szerepelt az egyik jelölt, így azt nem távolították el - mondta Rytkó Emília, az OVI vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A választókerületekből haladéktalanul jelentették a rendkívüli eseményeket - tette hozzá.

Az Országos Választási Irodának egy halálesetről és mintegy 30 rosszullétről van tudomása. Rytkó Emília tájékoztatása szerint a bizottságok figyelték azt is, hogy kiviszik-e az állampolgárok a szavazólapokat a szavazóhelyiségekből. Egy ittas ember a szavazólapot begyűrte aktatáskájába és kisétált, a másik esetben a választópolgárt az ajtóban utolérték, megkérték és visszavitte a szavazólapot.

"Egy választókört sem kellett bezárni, nem történt olyan esemény, amely miatt a szavazást fel kellett volna függeszteni" - mondta Rytkó, aki szerint nincs információjuk láncszavazásra utaló jelről, de ha ilyen a tudomásukra jut, akkor azt a választási bizottságok soron kívül elbírálják.