Az MDF nem lépteti vissza jelöltjeit

Vágólapra másolva!
Az MDF elnöksége nagy többséggel megszavazta, hogy egyik párt javára sem lépteti vissza jelöltjeit - jelentette be Dávid Ibolya. A pártelnök megerősítette, hogy a Fidesz levélben jelezte a konzervatívok felé tárgyalási szándékát, amelyre kedden válaszol az MDF. Hogy mit, arról egyelőre nem közöltek semmit. Dávid Ibolya legendának nevezte azt az értesülést, hogy a Fidesz az együttműködésért cserébe felajánlotta volna neki a miniszterelnöki tisztséget.
Vágólapra másolva!

A Magyar Demokrata Fórum elnökségi ülésének szünetében Dávid Ibolya kijelentette, hogy a párt nem lépteti vissza jelöltjeit egyik párt javára sem. A szavazáskor az elnökség nagy többséggel emellett állt ki - közölte a párt elnöke.

Dávid: Így születnek a legendák

Dávid Ibolya megerősítette, hogy a Fidesztől valóban érkezett hozzájuk egy levél, amely a párt tárgyalási szándékát jelezte az MDF felé. Erre kedden adnak választ, de, hogy a levél pontosan mit tartalmaz, és hogy milyen választ küld rá a konzervatív párt, arról nem kívánt nyilatkozni.

Gémesi György elnökségi tag - aki a két MDF-Fidesz közös jelölt egyike - közölte, hogy ő az elnök álláspontja ellen szavazott az ülésen. Elmondta, hogy szerinte tárgyalni kellene a Fidesszel, meg kellene adni az esélyt a változásnak, a kormányváltás lehetőségének.

Az [origo] fideszes forrásokból úgy értesült, hogy a párt felajánlotta Dávid Ibolyának a miniszterelnöki tisztséget az együttműködésért cserébe. Az információt hivatalosan nem erősítették meg, és munkatársunk kérdésére az MDF elnöke csak annyit mondott: "Így születnek a legendák."

Rogán: komoly esély a polgári többségre

Hétfőn reggel ülésezett a Fidesz elnöksége, délelőtt pedig a választókerületi elnökökkel tartottak elemző, értékelő megbeszélést. Rogán Antal kampányfőnök - az elnökségi ülésen elhangzottakat ismertetve - elmondta, hogy úgy ítélik meg, az MSZP és az SZDSZ nem tud többséget szerezni, ezért komoly esély van arra, hogy a polgári oldal többséget szerez. Bár a koalíciós pártok a vasárnapi első fordulóban több szavazatot kaptak mint a a Fidesz és az MDF, Rogán szerint a választók egyértelműen kormányváltásra voksoltak.

Felvették a kapcsolatot az MDF-fel, hogy tárgyaljanak az együttműködésről, erről azonban Rogán nem közölt részleteket. Mint mondta, a Fidesz második fordulós választási felhívását a délutáni Várbeli rendezvényen közlik majd. Arra a kérdésre, hogy az MDF-től volt-e nyitottság a választási együttműködésre, a politikus csak annyit válaszolt: "mi felvettük a szükséges kapcsolatot".

Dávid Ibolya MDF-elnök vasárnap este és hétfőn reggel is megerősítette, nem kívánják hatalomba segíteni Orbán Viktor Fidesz elnököt, de nem szeretnének asszisztálni Gyurcsány Ferenc szocialista kormányfőjelöltnek sem. Az MDF jelezte azt is, nem zárkóznak el a megbeszélésektől, viszont jelezték azt is, csak úgy hajlandók koalíciót kötni bárkivel is, ha Dávid Ibolya lesz a miniszterelnök.