Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Sólyom kiosztotta mindkét oldalt

Vágólapra másolva!
Sólyom László a kormányoldalt és az ellenzéket is megrótta az MTV székházánál történtek miatt. A köztársasági elnök eredetileg azután akart nyilatkozni az ügyben, hogy meghallgatja a rendészeti minisztert és rendőrségi vezetőket, ők azonban délután egy óráig nem keresték fel.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök kedd reggel bekérette Petrétei József rendészeti minisztert és rendőri vezetőket, de ők a délelőtt folyamán nem érkeztek meg. Sólyom így nem kapott tőlük tájékoztatást, viszont - mint egy munkatársa fogalmazott - nem akart tovább várni azzal, hogy megszólaljon az MTV éjjeli ostroma ügyében.

Az államfő közölte, köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyek ellen az államnak a legszigorúbban kell fellépnie Megjegyezte, súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek alacsony létszámuk és hiányos felszerelésük miatt nem voltak képesek a szükséges biztonsági garanciát nyújtani.

Sólyom egyúttal burkolt kritikát fogalmazott meg mind a kormánypártokkal, mind az ellenzékkel szemben. Azt mondta, legyen tanulság a politikai erők számára, hogy elfogadhatatlan a cinikus kitérés alapvető morális kérdések elől. Ezzel nyilvánvalóan Gyurcsányra utalt, akit már hétfőn is bírált, miután nyilvánosságra került az a felvétel, amelyen a miniszterelnök beismerte, hazudott a kormány.

Másrészt viszont odaszólt a Fidesznek is. Mint mondta, ugyanilyen elfogadhatatlan az alkotmányos határokat áttörő cselekmények akár burkolt igazolása is. A Fidesz kedden közölte, hogy a történtekért egyedül Gyurcsányt terheli felelősség.

Nyilatkozata végén Sólyom közli, felháborodással tiltakozik az ellen, hogy az MTV előtt történteket bárki is párhuzamba állítsa az 1956-os eseményekkel.

Sólyom László hajnalban kapott tájékoztatást a kormánytól. (Információink szerint Szilvásy György kancelláriaminiszter tájékoztatta a köztársasági elnököt.) Sólyom hétfőn kritikusan nyilatkozott a kormányfőről, miután kiszivárgott egy májusi felvétel, amelyen Gyurcsány egyebek mellett azt mondta az MSZP-frakciónak: "végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet".

Az államfő szerint kockáztatta a demokráciába vetett bizalmat, ezt pedig semmi nem indokolhatja. Azt külön kifogásolta, hogy Gyurcsány a felvétel nyilvánosságra kerülése után jelezte, büszkén vállalja a beszédet.A miniszterelnök nem reagált egyértelműen a személyét ért bírálatokra, de közölte, egyetért azzal, hogy a demokrácia megerősítése és a közbizalom helyreállítása a fontos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről