A télre készülnek a Kossuth téri tüntetők

Vágólapra másolva!
Hosszú távra rendezkednek be a Parlament előtt csaknem egy hónapja demonstrálók, a tér közepén egy óriási sátrat állítottak fel, és építik a téliesített alvósátrakat is.
Vágólapra másolva!

Csütörtök éjszakára már felállítottak két, egyenként húsz személyes téliesített sátrat, amelyekben hidegben is tudnak aludni a tüntetés résztvevői, a szónokok és rendezők. A Rákóczi-szobor előtt a füves területen egy 40 méter hosszú és 20 méter széles, 800 négyzetméteres sörsátrat állítottak fel, nyitott oldalához padokat és asztalokat helyeztek. A kecskeméti gazdák által felküldött sátorban helyet kapott egy elsősegély állomás is, ahol orvosi ellátást kaphatnak az arra rászorulók.

Csütörtök este tíz órakor pár száz ember hallgatta a szónokokat. Felszólalt Dénes János, az MDF volt országgyűlési képviselője, aki beszédében úgy fogalmazott, nem narancsszínű, hanem piros-fehér-zöld zászlóra van szüksége Magyarországnak. A Fidesznek színt kell vallania, hogy a nép mellett áll, vagy a globalizációt kiszolgáló párt marad.

Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője azt mondta: hosszú távra kell berendezkedni, és október 23-án a tiltakozóknak a Kossuth téren kell maradni, hogy a világ állami vezetői lássák a központi ünnepségen, milyen hazug ember vezeti az országot. Megjegyezte, hogy szerda este egy fiatal szónok fegyverfogásra buzdította a tüntetőket, de véleménye szerint hevület akkor kell, ha "helyzet van". Hozzátette: megfontoltan kell gondolkodni.

Egy szónok az '56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának napjára az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását javasolta. A téren maradt tiltakozók között néhányan cirokseprűt tartanak kezükben, jelezve, hogy a kormányt és a miniszterelnököt ki kell seperni a Parlamentből.

A sörsátor mellett elhelyezett asztaloknál üldögélnek az emberek, családias hangulatban iszogatnak, beszélgetnek, hallgatják a szónokokat. A sörsátor közepén az égő mécsesekből kirakott magyar címer látható, melyet húsz fiatal egymás kezét fogva körülvesz. A Parlament környékén a forgalom zavartalan, rendőri intézkedésre nem volt szükség.