Sólyomtól várják a rendőrattak tisztázását

Vágólapra másolva!
Csütörtök délutánig már tizenegy, rendőrök ellen tett feljelentés érkezett az ügyészségre az október 23-ai tömegoszlatással kapcsolatban. Egy gumilövedékkel szemen lőtt fiatalember és egy nyakon eltalált nő is panaszt tett. Jogvédők szerint nyilvánvaló, hogy voltak rendőrök, akik belerúgtak földön fekvő emberekbe. Több civil szervezet Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult segítségért.
Vágólapra másolva!

Újabb feljelentések érkeztek csütörtökön az ügyészségre a rendőrök ellen az október 23-ai rendőri intézkedések miatt, eddig összesen tizenegyen emeltek kifogást - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel. Valamennyien bántalmazás hivatalos eljárásban vétség gyanúja miatt tettek feljelentést.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke elmondta: eddig egy ügyfelük esetében tettek feljelentést, de több panaszt is be fognak adni más ügyekben. Az egyik panaszt egy újságíró nevében nyújtják majd be, aki láthatósági mellényt viselve fotózni próbált, mikor gumilövedékkel többször eltalálták.

A feljelentést egy olyan férfi tette, akit a rendőrök szemen találtak egy gumilövedékkel, miközben állítása szerint nem volt senki más rajta kívül 50 méteres körzeten belül, tehát nem lehetett tömegoszlatásról beszélni, emellett fehér kendőt lobogtatott. A férfi azt állítja: a rendőrök még többször utánalőttek, további öt gumilövedék nyomát találták rajta.

A feljelentő, aki munkából hazafelé tartva keveredett az utcai harcokba, még mindig kórházban van. Sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, azt még nem lehet tudni, látáscsökkenése milyen mértékű lesz. "Úgy tűnik, lesz még panaszos, feljelentő ezeken kívül is" - mondta a TASZ elnöke az [origo]-nak.

Csak az orvosi zárópapírokra vár feljelentésével az a nő, akit állítása szerint nyakon talált egy gumilövedék, miután a Fidesz gyűléséről igyekezett hazafelé, lakásuk Dohány utcai hátsó kapujához. "Ha három milliméterrel arébb megy, pont az ütőeremet éri. Éjfélre állt csak el a vérzés" - mesélte az [origo]-nak. A nő szerint a lövés pillanatában rajta és a férjén kívül csak rendőrök voltak a közelben.

Sólyomtól és az ombudsmantól is vizsgálat indítását kérik

Több civil szervezet csütörtökön levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz. Az ő közbenjárását kérik ahhoz, hogy az esetleges "kegyetlen és jogtalan hatósági intézkedésekre" ügyészi vizsgálat derítsen fényt, továbbá a bűnösöket vonják felelősségre.

Az Országos Civil Fórum, az Élőlánc Magyarországért, valamint a Duna Charta képviselői által jegyzett dokumentumban az olvasható, hogy az alkotmányos rendet sérelem érte október 23-án, mivel a rendbontó csoportok ellen fellépő rendőrség szerintük békés tüntetőkre támadt. "A magyar rendőrség becsületén folt esett, a törvényes rendbe vetett bizalom, a rendvédelmi szervek tekintélye jóvátehetetlenül sérült" - írják a levélben.

A Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet csütörtökön közleményt adott ki, hogy pontosítsák a történtekkel kapcsolatos álláspontjukat, melyet szerintük sokan félreértettek. Szerintük csak a be nem jelentett, valamint az erőszakosan fellépő tüntető csoportok rendőri feloszlatásának elrendelése, tehát az erre vonatkozó parancs kiadása volt jogszerű. A Helsinki Bizottság közölte: ebből nem következik, hogy az oszlatás minden esetben jogos lett volna, és az sem, hogy a rendőri fellépés mindig megfelelt volna az arányosság követelményének.

"Nyilvánvaló, hogy voltak erőszakosan fellépő, köveket dobáló, gyújtogató, barikádot emelő csoportok, továbbá hogy voltak rendőrök, akik belerúgtak földön fekvő emberekbe, elkövetve ezzel a bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekményét" - olvasható a jogvédők közleményében. A Helsinki Bizottság továbbra is részrehajlás nélküli vizsgálat indítását javasolja.

Révész Máriusz is feljelentést fog tenni

Az MTI ügyészségi forrásból úgy tudja, hogy Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő feljelentését még nem kapták meg az ügyészek. Az ellenzéki politikus szerdán, az Országgyűlés emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottsági bizottságainak együttes ülésén jelentette be, hogy korábbi álláspontjával ellentétben mégis feljelentést tesz az október 23-án vele szemben foganatosított erőszakos rendőri fellépés miatt. A Fidesz parlamenti képviselője hétfő délután az Astoria környékén sérült meg, amikor a tüntetők és a rendőrök összecsaptak egymással.

A köztévénél történt és az azt követő napok rendőri intézkedései kapcsán 35 eljárás indult a rendőrök ellen bántalmazás hivatalos eljárásban miatt. Ezek közül kettőt az ügyészség indított el hivatalból.

[origo] / MTI