Az MSZP-vel egy napon akar gyűlésezni a MIÉP

Vágólapra másolva!
Bár a rendőrség elutasította az erre vonatkozó kérelmet, a MIÉP ragaszkodik ahhoz, hogy a szocialistákkal egy időben tarthassa meg nagygyűlését. A párt elnöke, Csurka István szerint az eredeti elképzelés az volt, hogy a Fidesz és a MIÉP egymás közé zárja az MSZP gyűlésén résztvevőket, hogy azok csak az állatkert felé tudjanak menekülni.
Vágólapra másolva!

A MIÉP-Jobbik azon a napon akar nagygyűlést tartani, amikor az MSZP - közölte Csurka István pártelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtök reggel. Megerősítette: fellebbeznek a rendőrség határozata ellen, amelyben a BRFK elutasította, hogy a MIÉP-Jobbik pártszövetség április 1-re és 2-ra is demonstrációt jelentsen be a budapesti Hősök terére.

"Az eredeti elképzelés az volt, hogy felül a katlan felső frontvonalán a Fidesz tart gyűlést a Kossuth téren, mi pedig alul bezárjuk a reteszt, és csak az állatkert felé hagyjuk menekülni az MSZP-t" - fogalmazott a MIÉP elnöke. Csurka István kijelentette: azt akarták bemutatni, hogy van két erő, amely összefogja ezt a társulatot. Arra a kérdésre, hogy miért kellene menekülni a szocialistáknak, azt válaszolta: "hát azért, mert a nagyobb tömegek szorítják őket". Hozzátette: "szorítsuk ki a magyar közéletből, a politikából ezt a társulatot, amely ezt érdemli".

Mint mondta, nem indultak volna el a szocialisták felé, "csak azt például nem engedtük volna, hogy a Hősök terén a király szobrok közelébe jöjjenek". Arra a kérdésre, hogy mindezt kulturált politikai magatartásnak tartja-e, Csurka István igennel válaszolt.

A közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében is el kell kerülni, hogy ugyanazon a helyen és időben két demonstrációt tartsanak - nyilatkozta a Népszabadságnak a rendőrség elutasító határozatát indokolva Lapid Lajos, a budapesti rendőr-főkapitány közbiztonsági helyettese.

Lapid elmondása szerint a szocialista rendezvény miatt a Hősök terénél le kell zárni a Dózsa György út egy részét, ezért ott lehetetlen egy másik nagygyűlést biztonságosan megrendezni. Emellett az MSZP rendezvényén védett állami vezetők is részt vesznek, így a biztosítást fokozott körültekintéssel kell végezniük, miközben a múzeumokat sem zárhatják el a látogatók elől. Ezért döntöttek úgy, hogy a Hősök tere középső részét, a rendőrségi erők elhelyezésére szolgáló műveleti területté nyilvánítják, így az jövő szombaton nem minősül közterületnek. A döntés ellen a szervezők az ORFK-hoz, végső fokon pedig bírósághoz fordulhatnak.