Új töltéssel készülnek a gátszakadásra

Vágólapra másolva!
Néhány nap múlva készül el a Köröszugban a másodlagos védvonal, amely gátszakadás esetén védené meg a környéken található településeket. Szerdára összesen nyolc helyen repedt meg a gát a Köröszugban. A Körös egyelőre sehol nem törte át a védvonalat.
Vágólapra másolva!

Szerda reggelre két gátrepedés is történt Mesterszállás közelében, így a Köröszugban összesen már nyolc helyen csúszott meg a töltés - közölte az [origo]-val Szedlák Gabriella, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyletese. Az érintett szakaszon a gátszakadás elkerülése érdekében helikopterekkel szállítják az építőanyagot a töltésekre.

A vízügyi igazgatóság szerint a repedések miatt jelenleg Szelevény, Kunszentmárton és Mesterszállás térségében a legrosszabb a helyzet. A Hármas-Körös partjánál eddig négy helyen stabilizáltak töltésrepedéseket, ennek ellenére sem múlt el a gátszakadás kockázata. Egyelőre azonban sikerült a gátakon belül tartani a Köröst, de a térségben megkezdődött egy második védvonal, egy úgynevezett lokalizációs vonal kiépítése. A homokzsákokból és agyagból felhúzott ideiglenes gátrendszer Tiszaug-Tiszasas-Csépa-Szelevény-Kunszentmárton körzetében készül el a következő napokban.

Árvízvédelmi szakemberek szerint a Köröszugban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a védvonal jelentős részén átáztak a főként agyagból épült gátak, mindez pedig repedéseket, csúszásokat okozhat.

Ezzel magyarázható az is, hogy a térségben jelentősen megszaporodott az árvízi jelenségek száma. Eddig összesen 281 helyen észleltek csurgásokat (amikor a gátak illesztésein átszivárog a víz) és buzgárokat (amikor a gátakra ható óriási nyomás hatására a védett oldalon előtör a víz). A Köröszug térségében közel 7500 ember vesz részt a védekezésben.

Tiszasas és Csépa esetén a részleges kitelepítés, Szelevényen pedig a teljes kitelepítés elrendelése továbbra is érvényben van. Az előbbi két településen csak azoknak kellett elhagyniuk az otthonukat, akiknek a háza az ideiglenes védvonal és a megrepedt gát között van, Szelevényen viszont minden helybelinek.

A Tisza az érintett szakaszon lassú apadásnak indult, a Körösökön napi 8-10, a Tiszán pedig naponta 4-6 centi apadás várható. A Tisza Szegednél legkorábban a hétvégén apad a korábbi rekordnak számító 1970-es 960 centi alá. Árvízvédelmi készültség összesen 1792 kilométeren van. Rendkívüli készültség 710 kilométeres szakaszon van érvényben: a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, a Zagyva és a Maros torkolati részein, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Szabó András