Kormányprogram helyett irányokról dönt az MSZP

Vágólapra másolva!
Bár a koalíciós tárgyalások még javában folynak, az MSZP hétvégi kongresszusán várhatóan hivatalosan is rábólintanak az SZDSZ-szel kötendő koalícióra. Gyurcsány Ferenc az eddigieknél részletesebben beszél majd a kormányprogramról, de konkrétumokat továbbra sem árul el.
Vágólapra másolva!

Szombaton 11 órától tartja az alapszabály szerinti kötelező kongresszusát a szocialista párt. A legfeljebb háromórásra tervezett tanácskozáson a hatszáz küldött egy határozati javaslatról szavaz majd, amely tartalmazza az MSZP célkitűzéseit, valamint hozzájárulást a kormányzati szerepvállaláshoz. Ezzel a párt felhatalmazza Gyurcsány Ferencet és Hiller Istvánt, hogy koalíciót kössenek a szabad demokratákkal.

A kongresszus végig nyilvános lesz. Információink szerint kis ünnepléssel indul a tanácskozás: Hiller István pártelnök a választási győzelemről beszél majd, és elhangzik a kampányból jól ismert Igen-dal is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részletesebben beszél majd a kormányprogramról, de konkrétumokat most sem árul el, csak irányelvekről, politikáról lesz szó. A teljes szöveget addig nem akarják nyilvánosságra hozni, amíg bele nem kerülnek a társadalmi szervezetek és az SZDSZ - amely egy hét múlva tartja küldöttgyűlését - által kért esetleges módosítások.

A szocialisták nem számítanak arra, hogy a kormányprogram vezérelveivel kapcsolatban bárki módosítást kérne, hiszen a munkacsoportok szintjén zajló koalíciós egyeztetéseken lényegében az érintett területgazdák részt vettek, így meglepetéseket nem tartalmaz a program. A tervek szerint csak a felkért hozzászólók beszélnek majd (például Lendvai Ildikó frakcióvezető és Horn Gyula volt kormányfő), a küldöttek nem szólnak hozzá, vagyis nem lesz vita. A felszólalók után a kongresszus résztvevői szavaznak a határozatról.

Nagy Szilvia