Visszaveszi a légi mentőket a mentőszolgálat

2006.01.10. 7:23

Felmondta hétfőn az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a mentőhelikoptereket üzemeltető céggel kötött szerződését. Keddtől a légi mentőket a mentőszolgálat tulajdonában lévő kht. üzemelteti - írja a Népszabadság.

Hanyag üzemeltetés, túlszámlázás, a tulajdonosi kérések elszabotálása miatt hétfőn fölmondta az OMSZ a légi mentők üzemeltetésével megbízott BASe Kft.-vel kötött szerződését. Az állami tulajdonú mentőhelikoptereket 1992 óta üzemeltette a cég - írja a Népszabadság

Takács Zoltán, a mentőszolgálat főigazgatója korábban többször is kijelentette: a kft. olyan munkákról nyújtott be számlákat, amelyek teljesítése nincs a szerződésükben, és az OMSZ sem kérte azokat. Az OMSZ szerződésbontásának indokai között szerepel az is, hogy a jelenleg nagyjavításon lévő gépek korábbi szervizelését nem kellő gondossággal végezték. A gépek tulajdonosa fölrótta azt is, hogy a cég önkényesen használta fel az üzemanyag adójából visszaigényelhető összeget.

A BASe Kft. ügyvezetője, Ármai Zoltán visszautasítja a vádakat. Szerinte a cég a feladatait mindig megfelelően teljesítette. Ármai állítja: a mentőszolgálat vezetősége el akarja lehetetleníteni vállalkozásukat. Ármai közölte: a mentőszolgálat vezetője 2003 óta nem volt hajlandó az évente megújítandó szerződést újratárgyalni.

A múlt év végén a kormány rendelkezett arról, hogy a mentőszolgálat alakítson saját közhasznú társaságot, amely üzemeltetheti a légi mentőket. Keddtől így a mentőszolgálat tulajdonában lévő Légimentő Kht. hat géppel lép munkába. A napokban érkezik vissza a franciaországi nagyjavításról két gép, addig Pápán és Szolnokon katonai helikopterek állnak rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK