Cenzúrázott adatokra gyanakszik a Fidesz

2006.02.02. 16:42

A Fidesz szerint cenzúrázzák a munkanélküliséggel kapcsolatos adatokat. Egy, a Fidesz által közölt levél szerint a munkaügyi tárca államtitkára "nem javasolta" a munkaügyi hivataloknak a regisztrált munkanélküliségi ráta közlését. Az ellenzéki párt szerint erre azért kerülhetett sor, mert a jelenlegi kormány alatt nőtt a munkanélküliek száma. A kormányszóvivő erre azt mondta: a Fidesz előszeretettel hivatkozik saját hirdetéseiben is a hivatal adataira, amelyeket "ezek szerint senki nem titkolt el előle".

A Fidesz szerint a kormány nyomására cenzúrázzák a munkanélküliségi adatokat. Révész Máriusz, az ellenzéki párt szóvivője bemutatott egy levelet, amelyet állítása szerint a munkaügyi minisztérium közigazgatási államtitkára írt a megyei munkaügyi hivatalok igazgatóihoz.

A levélben - amelyet az újságíróknak is kiosztottak - többek között az szerepel: "Egyáltalán nem javasoljuk a regisztrált munkanélküliségi ráta közlését, mert az adat módszertanilag aggályos, nehezen értelmezhető, összehasonlításra alkalmatlan, ezért félrevezető."

A levélben Héthy Lajos államtitkár azt kéri a hivataligazgatóktól, hogy a megyei munkaerő-piaci információkat minden esetben a KSH havi munkaerőpiaci adatainak közzétételét követően bocsássák a sajtó rendelkezésére.

Révész Máriusz szerint a "cenzúrázás" egyáltalán nem véletlen, hiszen a kormány négy év alatt sikertelen volt a munkanélküliség megfékezésében, 5,7 százalékról, 7,3 százalékra nőtt a munkanélküliség, és csak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején 60 ezerrel lett több az állástalanok száma - tette hozzá.

Batiz András kormányszóvivő az elhangzottakra reagálva az MTI-nek azt mondta: nem érti Révész Máriusz hevességét, hiszen a Fidesz előszeretettel hivatkozik saját hirdetéseiben is a Foglalkoztatási Hivatal adataira, amelyeket "ezek szerint senki nem titkolt el előle".

Hozzátette, hogy a hivatkozott levélben nem cenzúrázási kísérletről van szó, hanem arról, hogy a Foglalkoztatási Hivatal és a KSH adatait együtt érdemes kezelni ahhoz, hogy helyesen lehessen értelmezni a bonyolult munkaerőpiaci adatokat. Míg a KSH az Európai Unió szabályainak megfelelően tájékoztat a munkanélküliek számáról, a Foglalkoztatási Hivatal mindenkit regisztrál, aki akár csak egy továbbképzésen is részt vesz - mondta.

Az együtt kezelt adatokból a szóvivő szerint kiderül, hogy ma csaknem 80 ezerrel több embernek van munkája, mint 2002-ben, és további 80 ezerrel vannak többen azok, aki munkahely reményében álláskeresésre jelentkeznek.

Eközben közleményt adott ki a Foglalkoztatási Hivatal amelyben az áll: a Fidesz pártpolitikai célokból, egyoldalúan és szakmailag hibásan használta fel a hivatal adatait. A közleményből kiderül az is, hogy "a 2002. évi kormányváltás óta jelentősen nőtt a munkaerőpiacon jelenlévők száma, (...) többen dolgoznak ma, mint négy évvel ezelőtt."

A Fidesz a Foglalkoztatási Hivatal adataira hivatkozva állította azt, hogy Magyarországon 400 ezer regisztrált munkanélküli van, és további 300 ezren vannak olyanok, akik nem találnak rendszeres munkát, s csak alkalmanként tudnak dolgozni - a KSH legfrissebb, 2005. október-decemberi jelentése szerint ugyanakkor a munkanélküliek száma 310 ezer fő volt, 47 ezerrel több, mint 2004 azonos időszakában. A statisztikai hivatal azokat számítja a munkanélküliek körébe, akiknek nincs állásuk, viszont aktívan keresnek munkát. Külön csoportba tartoznak az úgynevezett passzív munkanélküliek, akik szeretnének ugyan munkát találni, de kedvezőtlennek ítélik esélyeiket, ezért nem keresnek aktívan munkát. A KSH szerint ebbe a csoportba 114 200 ember tartozik. A két csoportba tartozók száma tehát összesen 424 200 fő volt a 2005. október-decemberi időszakban.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK