Magyarországon is megjelent a madárinfluenza - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A betegség H5 típusú vírusát mutatták ki elhullott hattyúkban két Bács-Kiskun megyei faluban, Nagybaracskán és Csátalján. Ezeken a településeken karantént vezetnek be. A miniszterelnök először internetes naplóján számolt be arról Gráf József agrárminiszterre hivatkozva, hogy az utóbbi napokban megtalált döglött madarak "minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul".

Egy nappal azután, hogy Ausztriában felbukkant a madárinfluenza, Magyarországon is azonosították a betegséget. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondása szerint két Bács-Kiskun megyei településen, Csátalján és Nagybaracskán talált bütykös hattyú tetemek közül háromban mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a H5 vírustól pusztultak el a vándormadarak. Az, hogy ezen belül az emberre is veszélyes H5N1 variánsról van-e szó, csak az EU weybridge-i laboratóriumában elvégzendő vizsgálatok után derül ki. A sajtótájékoztatón részt vevő Süth Miklós főállatorvos szerint azonban nagy esély van arra, hogy a bütykös hattyúkat a H5N1 vírus fertőzte meg.

A miniszterelnök elmondta: szerda délután négy órától karantént rendeltek el az érintett települések három kilométeres körzetén belül. Ez azt jelenti, hogy a lezárt területről élő állatot, baromfit, tollat és baromfiterméket nem lehet kivinni. Az egészségügyi hatóságok és a rendőrség a karantént legalább egy hónapig fenntartja. A kormányfő hozzátette: a kór baromfira még nem terjedt át, a hatóságok célja, hogy ezt továbbra is megakadályozzák. Így jelenleg kényszervágásra sehol nincs szükség.

Gyurcsány közölte: a madárinfluenza Magyarországon egyelőre nem jelent veszélyt az emberekre, valamint arra sincs szükség, hogy a baromfitelepeken dolgozókat madárinfluenza elleni vakcinával oltsák be. A kormány még a délutáni sajtótájékoztató előtt beszámolt az ügyről az Európai Bizottságnak is. A miniszterelnök azt kérte, ha valaki Magyarországon madártetemet talál, ne nyúljon hozzá, ehelyett hívja a 189-es kormányzati zöld számot.

A főállatorvos elmondta: miután a szomszédos országokban már felbukkant a vírus, így számítani lehetett arra, hogy Magyarországon is felüti a fejét a madárinfluenza. Hozzátette: a szomszédos országokban mind elhullott bütykös hattyú tetetemekben találták meg a vírust, ennek oka, hogy jelenleg Európában a hattyúk vándorlása a legintenzívebb. Süth Miklós közölte, az elmúlt fél évben az állategészségügyi hatóságok felkészültek a vírus fogadására, és kész védelmi tervekkel rendelkeznek. 

Megkeresésünkre a nagybaracskai polgármesteri hivatalban a miniszterelnöki bejelentés utáni percekben még nem tudtak a zárlatról, Csátalján viszont a polgármester nem engedte haza az önkormányzat munkatársait.  Utóbbi település jegyzője az [origo]-nak elmondta, információja szerint "még nem száz százalék a zárlat, a vizsgálatok folynak, ha van valami, arról azonnal értesítenek minket, ezt követően kell értesítenünk a lakosságot".

Gyurcsány blogjában közölte először

Kicsi az esély az emberi fertőzésre
Ha az elhullott tetemek valamelyikében kimutatják a madárinfluenza H5N1-es vírusát, akkor is kicsi az esélye annak, hogy azt ember el is kapja. A madárinfluenza ezen fajtája variánsa csak olyanokat fertőzött meg, akik közvetlen kapcsolatban voltak a szárnyasokkal, például baromfi feldolgozókban dolgoztak.

A miniszterelnök azután állt ki a nyilvánosság elé, hogy rendkívüli tanácskozást tartott szakemberekkel a parlamentben. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor már előtte úgy fogalmazott internetes naplóján: "Most hívott Gráf József, a földművelésügyi miniszter, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk és más vadmadarak közül jó néhány elpusztult, és minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul. Még nincs senki és semmi veszélyben, de ezt az emberek nem tudják. Félni fognak, és félteni fogják a családjukat, az ismerősöket. Ha többet tudnak, és ismerik a részleteket, akkor nincs okuk a pánikra. A hatóságok felkészültek, számítottunk rá, hogy ez előbb-utóbb eléri Magyarországot."

Ezt követően így ír a kormányfő: "Tájékoztatni kell, minél pontosabban. Ez a fő szabály. Most csak az átvonuló madarak betegedtek meg. Az a legfontosabb, hogy ne terjedjen át a betegség a hazai állományra. Az állattartó telepek tudják, hogy mi a dolguk. Emberek nincsenek veszélyben. De nem elég, ha ezt én tudom, tudnia kell mindenkinek. Azt tapasztalom, hogy ez emberek többsége nem tudja, hogy a madárinfluenza állatbetegség, amely csak egészen rendkívüli és különleges körülmények között, szélsőséges esetben tud bármilyen veszélyt jelenteni az emberekre." Gyurcsány hozzáteszi, hogy ilyen körülmények nincsenek Magyarországon, ezért el kellene kerülni azt, hogy az indokoltnál nagyobb legyen az aggodalom. 

Megszaporodtak a bejelentések

A rendkívüli tanácskozást azután hívták össze, hogy megszaporodtak az elhullott madarakról szóló bejelentések. Esztergomnál tizenegy döglött hattyút találtak kedden a Duna jégtábláin - tájékozatta az [origo]-t a város sajtófelelőse. Takács István elmondta: a döglött hattyúkat a tűzoltók segítségével emelték ki a jégtáblák közül, a tetemeket pedig virológiai vizsgálatra szerdán az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállították.

Forrás: [origo]
Nagybaracska a térképen

Takács elmondta: szerdán újabb madártetemekről érkeztek lakossági bejelentések, ezeket egyelőre a közterület felügyelet munkatársai a helyszínen őrzik. Az esztergomi önkormányzat arra kérte a helyieket, hogy ne etessék a folyóparton a madarakat, amíg nem derül ki, hogy mi okozta a madárpusztulásokat. A közterület-felügyelet és a polgárőrség munkatársai folyamatosan ellenőrzik a Duna esztergomi szakaszát.

Tekes Lajos, a tetemeket kivizsgáló Országos Állategészségügyi Intézet főigazgatója az [origo]-nak elmondta: a szomszédos országokban felbukkanó madárinfluenzás esetek miatt az elmúlt napokban Magyarországon is megszaporodtak a lakossági bejelentések. Naponta 5-7 hattyútetemet érkezik az állategészségügyi hatóságokhoz vizsgálat céljára, ezekben azonban egyelőre nem mutatták ki a madárinfluenzát. Tekes hozzátette: a madárinfluenza lappangási ideje 1-4 nap, addig pedig a fertőzött madár akár több száz kilométert is meg tud tenni - tette hozzá a főigazgató.

Kedden a pesti Duna-parton találtak egy elhullott vadkacsát. A szakemberek az Országos Állategészségügyi Intézetben megkezdték az elhullott állat vizsgálatát, az első eredmények szerint azonban semmi nem utal arra, hogy Magyarországon is megjelent volna a madárinfluenza H5N1 emberre is veszélyes vírustörzse. Azt azonban csak 10 nap múlva lehet pontosan megmondani, hogy miben pusztult el az állat. A magyar állategészségügyi hatóságok mostantól fokozottan figyelik a Velencei-tavat, és a Balatont, vagyis azokat az élőhelyeket, ahol nagyobb létszámban megfordulnak vándormadarak.