Tízezer milliárd forintos gazdasági programot hirdetett meg Gyurcsány Ferenc, akit az MSZP kongresszusán hivatalosan a párt kormányfőjelöltjének választottak. Gyurcsány országhatárig érő gyorsforgalmi utakat, két új budapesti, két másik dunai és két tiszai hidat ígért, valamint azt, hogy az ország versenyképessége érdekében hozzányúlnak az oktatási rendszerhez. Gyurcsány szerint fontos, hogy nagyobb szerepet kapjon egyebek mellett a matematika, a fizika és az idegen nyelvek oktatása.

Gyurcsány Ferenc mostantól hivatalosan is az MSZP kormányfő-jelöltje. A szocialista párt szombati kongresszusán 519 szavazatból 517-et kapott, és változtatás nélkül, 486 szavazattal jóváhagyták a küldöttek az országos listát is. Elfogadták az Erős köztársaság, sikeres Magyarország című programot is, amelynek gazdaságpolitikai részéről sok mindent elárult Gyurcsány.

"Csináljunk egy csodálatos országot, adjunk egy olyan programot, amelyből kiderül, milyen lesz a jövő, hogyan fognak élni gyermekeink és unokáink" - javasolta a küldötteknek Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint az MSZP nagy erénye, hogy csak neki van olyan programja, amelyet azonnal végre is tud hajtani. Szenvedély a tervekben, és pontos számítás, lelkesedés és racionális megfontolás; ez kell egy ország vezetéséhez - mondta a miniszterelnök, és ellépett a pulpitustól.

Miközben fel-alá járkálva beszélt, mögötte videoklip pergett Magyarországról, ábrák és képek illusztrálták szavait: "aki minden versenyben elindul, az alul marad. Az állam dolga, hogy világos fejlesztési célokat tűzzön ki". Három dologban lehetnek igazán jók a magyarok: a modern iparban, az üzleti és szolgáltató-központokban és az idegenforgalomban - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Szerinte a gyógyszeriparban, a gép- és autógyártásban, az informatikai-technológia, a biotechnológia és a bioenergetika fejlesztésében van a jövője Magyarországnak, és erősebb lehet, mint bárki más a régióban.

Az üzlet nyelvét a magyarok jól értik, vannak cégek, amelyek nem csak a gyártást, hanem az üzleti központját is ide hozta - mondta a miniszterelnök, aki szerint Magyarország üzleti és logisztikai központ lehet. Az idegenforgalomról szólva a Balatont említette, a gyógyvizeket, az egészséges vidéket, a konferencia-turizmust, a kulturális idegenforgalmat és a falusi turizmust. Erre a három irányra tegye fel Magyarország a gazdasági életét, ebből lesz 400 ezer új munkahely a közeljövőben - fogalmazott a kormányfő. Ezzel Gyurcsány emelte a tétet, korábban ugyanis szocialista politikusok ennél szerényebb számot, 200 ezer új munkahelyet emlegettek, nagyjából annyit, amennyi új álláshelyet a Fidesz is vár az általa tervezett radikális  tb-csökkentéstől.

Megszakad a szíve a jogászokért

Mindennek megvalósítása érdekében hozzá kell nyúlni az oktatási rendszerhez: nagyobb szerepet kell kapnia a közoktatásban a matematikának, a fizikának, a kémiának, az informatikának, a nyelvtudásnak, a felsőoktatásban és a szakképzésben pedig a műszaki, a mérnöki és az élettudományok kerülnek majd előtérbe, 50 százalékkal nő az említett területeken tanulók száma - közölte Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta, megszakad a szíve az évente végző 10 ezer jogászért. Mérnököket képzünk, akik lepipálják a németeket, franciákat, angolokat - ígérte. Tíz év alatt ezer általános iskolát újítanak fel, 30 új szakképzési központot hoznak létre, visszaállítják a szakmunkások és a technikusok becsületét, Szegeden technopolis lesz, Debrecenben biopolis, Kecskeméten és Pécsett fejlesztő-kutató központ, Budapest, Pécs és Győr pedig kulturális centrum - sorolta a miniszterelnök.

Útfelújítás és gyorsvonat

Fotó: Fábián Évi
Gyurcsány és felesége

Áttérve a közlekedésre Gyurcsány Ferenc azt a célt tűzte ki, hogy a lakosság 90 százaléka számára fennálljon a lehetőség, hogy 30 percen belül elérhesse a gyorsforgalmi úthálózatot és hogy minden gyorsforgalmi út elérjen az országhatárig. Felújítják a 43-as, 44-es utat, elindul az M9-es építése Sopron és Szombathely között, az M8-asé keresztül az országon, híd épül Győrben, Komáromban, Budapesten az M0-áson és Aquincumnál, Szolnokon és Szegeden, építik a 21-es, 26-os, 33-as, 81-es, 85-ös, 86-os utat - sorolta a kormányfő.

A vasútról sem feledkezett meg: a vasútfejlesztés célja, hogy az összes nagyváros elérhető legyen olyan vonattal, amely képes 160 kilométer per órával haladni; olyan lesz a vonat, mint bárhol Nyugat-Európában - ígérte Gyurcsány Ferenc.

Lefújt autók
A kongresszus ideje alatt ismeretlenek több, a SYMA-csarnok előtt parkoló autót is lefújtak narancssárga festékkel, néhánynak a kerekét is leeresztették. Nyakó István MSZP-szóvivő szerint több kocsi tulajdonosa nem is az MSZP rendezvényére érkezett. Nyakó utalt arra, hogy az esethez köze lehetett a Fidesznek, az ellenzéki párt részéről ugyanakkor Deutsch-Für Tamás közölte, nagyon szomorú, ha valakinek festékkel lefújják az autóját, de az is nagyon szomorú, ha egy párt szóvivője paranoiában szenved.

Munkahely nem a tb-csökkentésből lesz, hanem abból a 10 ezer milliárd forintos, nagyrészt uniós forrásokból megvalósuló programból, amelyben a pénz felét a kis- és középvállalkozásokra "költik", például ha kell, módosítják a közbeszerzési törvényt, hogy a hazai vállalkozók előnybe kerüljenek - jelentette ki a miniszterelnök. A hazai vállalatokkal való kivételezést ígéri egyébként a Fidesz is.

Gyurcsány Ferenc beszélt az egészségügyi reformról is, melynek célja az egyenlő, gyorsan megkapható szolgáltatás. Ehhez szélesítik a háziorvosi rendszert - igaz, hogy sok helyen már most is gond a háziorvosi poszt betöltése -, fejlesztik az intézményrendszert, hogy a magyar betegek meggyógyítása után a külföldiek is kaphassanak itt ellátást, persze pénzért.

A legszegényebb 500-600 településen olyan programokat indítanak, amelyek egyszerre teremtik meg, illetve fejlesztik az oktatást, a közlekedést, a munkahelyeket, a lakhatást - mondta a kormányfő. "Amíg az ellenzék számháborút játszik, mi megterveztük Magyarország jövőjét" - összegezte az MSZP programját Gyurcsány Ferenc.

Levezetésképpen a jobboldalt bírálta, mert "károsnak és rossznak" tartja a politikáját, de a személyekkel "nincs érzelmi viszonya", sőt, "tiszteli a riválisát". Magyarország és az MSZP győzni fog - zárta beszédét a miniszterelnök. Ezt követően a küldöttek közfelkiáltással elfogadták a programot.

Horn profinak nevezte Gyurcsányt

Fotó: Fábián Évi
"Majdnem olyan jól, mint én"

A miniszterelnök felszólalását megelőzően elődei beszéltek. Horn Gyula ezúttal nem bírált, sőt, többször is megdicsérte Gyurcsány Ferencet és Hiller István pártelnököt. "Profi vagy, igazi államférfi, a szemedbe merem mondani, hogy jól csinálod, majdnem olyan jól, mint én annak idején" - ilyen és ehhez hasonló bókokkal halmozta el utódját a volt miniszterelnök. Szerinte szakítani kellene azzal a rossz magyar szokással, hogy mindig mindent elölről kezdenek.

Medgyessy Péter volt kormányfő azt tanácsolta a a szocialistáknak, hogy szívvel kampányoljanak, márpedig szerinte a szív a párt erőssége. Ne legyünk kishitűek, ne higgyük, hogy az MSZP csak a kisebbik rossz, mert az MSZP a nagyobbik jó, a kisebbik jó meg az SZDSZ - zárta szavait Medgyessy Péter.

Hiller István bejelentette: minden szocialista képviselő-jelölt összegyűjtötte egy hét alatt a szükséges számú ajánlószelvényt. Az eddig kapott 431 ezer kopogtató-cédula 30 százalékkal több, mint amit négy éve ilyenkor kaptak - mondta a pártelnök.

Nagy Szilvia