Bírósághoz fordulhat, és kártérítést is kérhet az a jelentkező, aki a munka-közvetítőhöz beadott adatait kérésére nem kapja vissza, akinek adatait a cég törvénytelenül használja - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Az ombudsman ajánlást fogalmazott meg a munkaerő-közvetítők felé, mivel vizsgálatai szerint nagyon sok panasz van az adatkezelési gyakorlattal.

A munkahely-kereséssel kapcsolatos panaszok szaporodása miatt ajánlásokat fogalmazott meg az adatvédelmi ombudsman, az álláshirdetések feladóinak és munkaerő-közvetítőknek címezve. Péterfalvi Attila kiemelten foglalkozott a különböző médiumokban megjelenő, jeligés álláshirdetésekkel, és a munkaközvetítők adatbekérésével, valamint kezelésével.

"Egyszerűen tisztességtelen az a magatartás, amit egyes cégek, nap mint nap, a hozzájuk jelentkezők adatainak kezelésekor megvalósítanak. Emiatt kártérítési igénnyel, akár bírósághoz is fordulhatnak a munkavállalók, hiszen ez visszaélés a személyes adataikkal" - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztos szerint nem jogszerű, ha valaki jeligével, tehát cégének eltitkolásával keres munkatársat. Ugyanígy jogszerűtlen, ha a jelentkezők adatait, azok beleegyezése nélkül tárolják, és egy estleges elutasítás után nem küldik vissza azt a leendő munkavállalónak.

Nagy Mária, az Adecco személyzeti tanácsadó és munkaközvetítő cég területi igazgatója szerint minősít egy céget, ha nem vállalja fel magát, ha jelige mögé bújva keres munkatársat. Mint elmondta, ez velük soha nem fordult elő. Egy pár hónapja, állást kereső frissdiplomás fiatalember szerint "komolytalanok a jeligés hirdetések, ezek nem véletlenül maradnak név nélkül". Azt mondja, ő ilyenekre nem is jelentkezik.

Ennél nagyobb problémának tartja, hogy a több tucat helyre elküldött jelentkezései jelentős részénél egyáltalán nem kapott visszajelzést. Az pedig még egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy az adatait - jelentkezése elutasítása után - visszaküldték volna. A fiatalember hozzátette: sokszor már ahhoz ki kell tölteni egy regisztrációs lapot, hogy egyáltalán megnézhesse az álláshirdetéseket. Hogy ezeken a helyeken mi lett a személyes adataival, azt nem tudja.

Péterfalvi Attila szerint "az egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállaló, olyan személyes adatokat is megad a munkaközvetítőnek, amelyek kezelése, sokszor cél nélküli. Egyes esetekben, a magán-munkaközvetítők, az érintett kifejezett kérelme ellenére sem szüntetik meg személyes adataik kezelését, vagy az érintett hozzájárulása és tudomása nélkül más személyeknek, cégeknek is megküldik."

Nagy Mária szerint az Adecconál az adatok megadásánál már nyilatkozik arról a jelentkező, hogy hozzájárul a személyes adatainak kezeléséhez. Kérdésünkre, hogy esetleges elutasítás esetén, minden esetben felhívják-e a jelentkezőt, azt felelte: "kilencvenkilenc százalékban igen, ezt elvárjuk a munkatársainktól".

A frissdiplomás álláskereső, saját és társai tapasztalatára hivatkozva azt állítja: tud olyan munkaközvetítő céget mondani, amely nem valódi álláshirdetéseket rak fel rendszeresen a honlapjára, hogy ezzel sok-sok jelentkező adatát begyűjtve, növelje az adatbázisát. Nagy Mária is tud ilyen esetekről: "Szomorú, hogy azok kerülnek előnybe a piacon, akik tisztességtelen eszközöket is használnak." Péterfalvi Attila is azt mondta, hogy tud erről, de nyomozati jogkör híján, nem tud mit tenni, szerinte a cégeknek kellene, maguk közül kivetni ezeket a munkaerő-közvetítőket.

Lencsés Csaba