Biztos, hogy H5-ös a magyar madárinfluenza

2006.06.16. 15:12

Most már biztos: H5-ös típusú az a madárinfluenza-vírus, amely magyar háziszárnyasokat fertőzött meg. Azt, hogy az emberre is veszélyes altörzsről van-e szó, csak további vizsgálatok alapján tudják eldönteni.

A hivatalos uniós laboratórium szerint H5-ös magas patogenitású, azaz nagy fertőzőképességű madárinfluenza-vírust találtak a magyar állat-egészségügyi hatóságok azon a dél-magyarországi területen, ahol felütötte a fejét a háziszárnyasok között a madárinfluenza. Ezt az eredményt igazolta vissza a Nagy-Britanniában működő Weybridge uniós laboratórium.

Az eredményt a magyar állat-egészségügyi hatóságok pénteken délelőtt kapták meg, amiről az eredmény kézhezvételét követően Süth Miklós, országos főállatorvos tájékoztatta az MTI-t. A Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályán elmondták az [origo]-nak, hogy az N1 variáns esetleges meglétéről még nincs eredmény, az napokon belül várható. Gráf József agrárminiszter ugyanakkor napokkal ezelőtt azt mondta egy lapinterjúban, hogy szerinte a H5N1 jelent meg a magyar háziszárnyasokban.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK