Az SZDSZ nem tudott az áfaemelésről, melyet nemrég jelentettek be. Az emelés Kuncze Gábor szerint ellentétes az SZDSZ filozófiájával. Az áfakulcsok két- és három százalékos emeléséről kedden döntöttek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén.

Fotó: MTI
Kuncze a rádióban hallotta az áfaemelést

A 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedik - jelentette be Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az OÉT keddi ülésén. Az államtitkár szerint a korábbi egyeztetéseken elhangzott munkáltatói és szakszervezeti javaslatra kerestek olyan megoldást, hogy ne a 15 százalékos kulcsot kelljen 20 százalékra emelni.

Ez a megoldás Katona Tamás szerint kisebb terhet jelent az alacsony jövedelműek által leginkább vásárolt és igénybe vett szolgáltatások esetében, illetve a kereskedelmi forgalom sem csökken olyan mértékben, mintha 15-ről 20 százalékra emelték volna az áfát.

Az SZDSZ minderről nem tudott. "Erről nem volt kormánydöntés" - fogalmazott Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, amikor erről kérdezték. "Nem tartom elfogadhatónak, hogy a koalíciós partner elnökeként rádióhírekből értesüljek fontos kormányzati döntésekről, miközben persze kormányülésen ezek a döntések még nem szerepeltek napirenden" - fogalmazott Kuncze hozzátéve, hogy "persze lehet így is kormányozni", de szerinte ez egy rossz módszer.

"Az áfa emelése ellentétes az SZDSZ adófilozófiájával, de a liberális pártnak ez ügyben még ki kell alakítania álláspontját" - tette hozzá. A pártelnök előzetesen annyit mondott, hogy szerinte a 20 százalékos áfakulcs 23-ra emelésnek erőteljes inflációs hatásai lehetnek, a 15 százalékos áfakulcs 17 százalékra emelése pedig az alacsony jövedelműek esetében pozitívum, mert kevésbé terheli meg őket.

A Fidesz szerint igazságtalan az áfaemelés. Szijjártó Péter, a párt szóvivője szerint a növekedés elsősorban a szerényebb anyagi körülmények között élő családokat sújtja, akik bevételeik túlnyomó részét alapvető fogyasztási cikkekre, élelmiszerekre költik.