A bányatavakban még a jól úszók is megfulladhatnak, a Duna vizétől pedig bőrfertőzést, hányást és hasmenést lehet kapni, a kánikulában sokan mégis a tiltott fürdőhelyeket választják a drága strandok helyett. Tavaly húszan vesztették életüket fürdésre nem engedélyezett vizeken. Az [origo] körbejárt néhány illegális fürdőhelyet, hogy kiderítse: kik és miért kockáztatnak.

"Ez retkes, a többi meg klóros. Hát nem mindegy?" - mondta az [origo]-nak a Római-part egyik büfése, aki elmesélte: egyáltalán nem ritkaság, hogy a Duna-parton napozók meg-megmártóznak a koszos vízben. "Reggel, mikor jöttem, munkások fürödtek, tegnap meg gyerekeket láttam a vízben" - tette hozzá.

A parton fürdőruhában üldögélő, unokájára vigyázó nagymama is elismerte: a szennyvízkieresztőtől távolabb, a Lupa-sziget közelében ő is belemerészkedik a Dunába, amikor "már nem lehet kibírni a hőséget". "Kénytelen vagyok néha belegázolni a vízbe, hogy betoljam a motorcsónakomat" - jelentette ki egy idősebb férfi is, pedig a Római-parton zuhanyozó hiányában még a fertőzött víz gyors lemosására sincs lehetőség.

A Dunában Budapesten és a fővárostól északra sem javasolt a fürdőzés, mivel a víz bakterológiailag kifogásolható, emiatt nem is működtet sehol sem szabadstrandot az önkormányzat - tudtuk meg Nagy Magdolnától, a Pest megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetőjétől. A folyó délebbi részén, például Ráckevénél már tisztább a víz, itt működik is strand a szükséges parti létesítményekkel: vannak kabinok, elsősegély, úszómester, és zuhanyozni is lehet.

Ha valaki mégis tiltott szakaszon merészkedik a Dunába, a pesti ÁNTSZ vezetője azt javasolja: legalább arra ügyeljen, hogy a szájába ne kerüljön víz, és fürdés után mihamarabb zuhanyozzon le. A fertőzött víz lenyelése ugyanis hányást, hasmenést okozhat, és a fürdőzők bőrfertőzéssel is számolhatnak.

Nincs gond viszont a fürdésre engedélyezett bányatavak vízminőségével az ÁNTSZ mérései szerint. "A délegyházi, a dunaharaszti vagy a veresegyházi természetes vizek például tisztának mondhatók" - mondta az [origo]-nak Nagy Magdolna. Az Omszki-tó nem kijelölt fürdőhely, az ÁNTSZ ennek ellenére a napokban megvizsgálta a vízminőségét, és azt is megfelelőnek találta. Nagy Magdolna szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy két hónap múlva még mindig nem kell majd fertőzéstől tartaniuk a benne fürdőknek, ráadásul a tó már most is veszélyes az omladozó partszakasza miatt.

Fotó: Fábián Évi

"Az emberek azért fürödnek a bányatavakban, mert nincs ötezer forintjuk strandbelépőre, márpedig egy családnak ennyibe kerülne" - magyarázta egy középkorú férfi az Omszki-tónál, ahol feleségével napozott. "Én is bemegyek a koszos, húgyos vízbe, pedig szívesebben mennék a Palatinus szép tiszta medencéibe" - tette hozzá. Az ingyenességre hivatkozott a Lupa-szigeti bányatóban úszkáló fiatal pár is, amikor arról kérdeztük őket, miért fürödnek tiltott helyen. "Vállaljuk a kockázatot, de azért vigyázunk. Annyira be nem merészkedünk, és úszni is tudunk" - mondták.

"A tilosban fürdőzőkre helyszíni bírság vagy feljelentés esetén 20 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki, ez az önkormányzat hatásköre" - közölte az [origo]-val Barnáné Kiss Éva, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának munkatársa.

A bányatavakat a 20-30 méteres vízmélység és a mederfenék egyenetlensége teszi veszélyessé még az úszni tudók számára is. Rendőrségi statisztikák szerint 2005-ben 288 embert kellett vízből kimenteni Magyarországon, és 174-en fulladtak meg, ebből 20 azoknak a száma, akik tiltott helyen fürödtek. Az áldozatok többsége 30 éven felüli felnőtt férfi, de volt hat éven aluli gyerek is a vízbefulladtak között.

Idén legutóbb vasánap történt hasonló tragédia, egy 56 éves férfi halt meg, aki ittasan próbált úszni a Tatabánya melletti Síkvölgyi-tóban, ahol táblákkal tiltják a fürdőzést. A férfi egy idő után elmerült a mély és hideg vizű tóban. A parton lévők felhozták a víz alól, de már nem tudták újjáéleszteni.

Janecskó Kata