Bébiszitter is járhat a kirendelt tanárnak

2006.08.02. 10:14

Akár akaratuk ellenére is másik iskolába rendelhetik azokat a tanárokat, akik munkahelyükön nem tudják teljesíteni a kötelező óraszámot.  A tanárok hiányzó óráikat más oktatási intézményben lennének kötelesek ledolgozni, a munkahelyek közötti kényszeringázás azonban csak bizonyos feltételekkel róható ki. Az [origo] által megkérdezett munkajogi szakértő szerint ráadásul a kirendelt pedagógusok többletköltségeit - még az otthon hagyott gyerek bébiszitterét is - a munkáltatónak kell megtérítenie.

Megosztaná a tanárokat az iskolák között az Oktatási és Kulturális Minisztérium, ha azok egy intézményben nem tudják kitölteni kötelező óraszámukat. A minisztérium ettől a megoldástól azt várja, hogy az egyes iskolák közötti, aránytalan munkaerő-eloszlás kiegyenlítődik, mivel szerintük jelenleg, egyes iskolákban túl sok, másokban túl kevés tanár van, néhány alacsony óraszámú tantárgy tanítása pedig nem is igényel teljes embert a kisebb iskolákban.

"E mögött az elképzelés mögött az a koncepció áll, hogy az oktatás egy közszolgáltatás, amit úgy kell megszervezni, hogy az erőforrásokat a lehető legjobban használjuk fel"  - mondta az [origo]-nak Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára. Mint mondta, ebben az esetben a jó tanár az erőforrás, aki a jelenlegi munkajogi szabályok szerint évente, maximum 44 munkanapra akár beleegyezése nélkül is kirendelhető munkavégzésre másik iskolába.

Az [origo] által megkérdezett munkajogi szakértő, Sipos Márta is megerősítette, hogy az oktatási intézmények egymás közti megállapodása alapján, a tanárokat ebben az időkeretben átrendelhetik akár eredeti munkahelyüktől távol eső iskolákba, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek egyéb feltételei is vannak. Az Európai Unió, nálunk is érvényes normái szerint az áthelyezés nem lehet hátrányos az érintett tanár egészségi állapotára, családi- és egyéb körülményeire, ha mégis, úgy a kötelező kirendelés ellen bírósághoz lehet fordulni.

Sipos Márta azt is hangsúlyozta, hogy a tanárok több iskolában való alkalmazása nem feltétlenül gazdaságosabb a mostani állapotnál, hiszen az áthelyezéssel, a több helyen végzett munkával járó, minden költséget a munkáltatónak kell kifizetnie. Így például az iskolának kell állnia a tanár utazási költségeit, illetve indokolt esetben, az otthon hagyott gyerek mellé fogadott bébiszittert vagy a munkahely közelében kivett albérletet is - véli a munkajogi szakértő.

Sipos Márta szerint egyébként sem a gyerekeknek, sem a tanároknak nem előnyös, ha a tanárok gyakran váltogatják munkahelyüket, és ezzel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke,  Kerpen Gábor is egyetért. "Az oktatás nem egyszemélyes dolog, minden intézményben szakmai munkaközösségek működnek" - mondta az [origo]-nak a szakszervezeti vezető, hangsúlyozva, hogy a diákoknak nem szétforgácsolt tudást, hanem egy pedagógiai programot kell átadni, ami a tanárok sűrű váltogatásával bizonytalanná válik.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK