Ultimátumot adtak a gyermeksebészek is

2006.09.05. 8:22

Október elsejétől a gyermeksebészek sem vállalnak többlettúlórát. A Magyar Gyermeksebészek Társaságának elnöke szerint indokuk megegyezik a traumatológusokéval, akik ugyancsak lemondanak a heti 12 óra többlettúlóráról, mivel a törvény szerint a jelenlegi órabér két-háromszorosát kellene megkapniuk.

A traumatológusokhoz csatlakozva október elsejétől a Magyar Gyermeksebészek Társaságának tagjai sem vállalnak többlettúlórát, ha az egészségügyi kormányzat nem emeli meg ügyeleti óradíjukat - közölte Kiss Ákos, a Magyar Gyermeksebész Társaság elnöke hétfőn.

Kiss Ákos szerint azért csatlakoztak a Magyar Traumatológus Társaság tagjainak követeléseihez, mert túlóráikért nem kapják meg a törvény által garantált díjazásukat. Az orvosok zöme mindössze bruttó 600-1000 forintos óradíjban részesül, miközben a hatályos törvény ennek két-háromszorosát írja elő.

A törvény szerint egy gyermeksebésznek, hasonlóan egy baleseti sebészhez, 40 órás munkahete mellett nyolc túlórát is kell vállalnia, további 12 óra pedig önként vállalható még. Az ország összes gyermeksebészét magában foglaló társaság tagjai, ha nem rendeződik a helyzetük, októbertől lemondanak a heti 12 vállalható túlóráról. Sok gyermeksebész a kötelező túlórán túl évente további 900 túlórát is kénytelen teljesíteni, ami többszörösen meghaladja a törvény által megengedhetőt - mondta Kiss Ákos.

A Magyar Traumatológus Társaság (MTT) múlt héten hozott egyhangú határozatot, mely szerint az alacsony órabérek miatt október elsejétől nem vállalnak többlettúlórákat az orvosok. A traumatológusok 350 százalékos béremelés követelnek, az egészségügyi miniszter ugyanakkor teljesíthetetlennek nevezte ezt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK