Eltűnt hőmérőt keresnek a kispénzű tűzoltók

2006.11.22. 11:36

Nyolc napja keresnek a szentendrei tűzoltók egy oltás közben eltűnt különleges hőmérőt. Aki elvitte a szerkezetet, semmire nem tudja használni, a tűzoltóknak viszont nélkülözhetetlen, újat venni viszont nincs pénzük. A tűzoltóságot nem érdekli, hogy ki vitte el a hőmérőt, de szeretnék visszakapni.

Az infravörös hőmérő november 14-én tűnt el a tűzoltóktól, amikor egy visegrádi faipari cég raktárában ütött ki tűz. Rengeteg tűzoltó, rendőr, mentő, újságíró volt a helyszínen; a kavarodásban valaki elvihette a hőmérőt vagy elhagyhatták a tűzoltás közben. "Eddig egymás között kerestük és a helyszínen, a társtűzoltóságokon, de eredmény nélkül - mondta az [origo]-nak Benke Donát, a szentendrei tűzoltóság sajtóreferense. "Nem érdekes, hogy ki vitte el, de juttassa vissza" - tette hozzá.

A tűzoltók munkáját jóval veszélyesebbé teszi, ha az infravörös hőmérő nélkül kell dolgozniuk. Ha például egy alumínium tetejű raktárban üt ki tűz, meg kell mérniük, mekkora odabent a hőség, mielőtt bemennek, hiszen, ha a tető túlságosan felforrósodik, a tűzoltókra vagy a bent lévőkre omolhat - mondott egy példát a szerkezet fontosságára Benke Donát.

A kicsi, kézbe illeszkedő, pisztoly alakú eszköz több mint félmillió forintot ér. A tűzoltók annak idején pályáztak rá, most azonban se pénzük, se lehetőségük nincs pályázat útján másikat szerezni. Ugyanakkor - ha valaki ellopta -, nem tudja használni semmire, és nincs benne olyan nagyságú fémalkatrész, amelyet esetleg el lehet adni. "Valaki talán kamerának, fényképezőnek vagy rádiónak vélhette" - találgatott a sajtóreferens. A tűzoltóság azt kéri, a becsületes megtaláló, akár névtelenül is, juttassa vissza a Raytek Raynger MX2 típusú infravörös hőmérőt a szentendrei tűzoltóállomásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK