Korábban is lebuktak a lejárt élelmiszerekkel

2006.12.10. 16:14

Idén már két alkalommal találtak a M.E.G.A. cégcsoporthoz köthető, kifogásolható élelmiszert az ellenőrök. A törökbálini átcímkéző üzemet működtető cégek márciusban és májusban is több tonna lejárt szavatosságú áruval buktak le. Közben a rendőrség azt kérte a Földművelési és Vidékfejlesztési minisztertől, a nyomozás érdekében ne adjon ki több információt.

A törökbálinti, lejárt szavatosságú termékeket újradátumozó cégek ebben az évben már kétszer is az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó állat- és növényegészségügyi hatóságok látókörébe kerültek - mondta az MTI-nek Benedek Fülöp a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Először márciusban egy Heves megyei hűtőház vizsgálata során találtak az ellenőrök majdnem 100 tonna, a M.E.G.A Trade Dis Kft-től származó kifogásolható élelmiszert, amiért 80 millió forint bírságot szabtak ki. Ezt követően májusban Budapesten, a M.E.G.A Trade-nél, ugyancsak egy hűtőház ellenőrzése során figyeltek fel az ellenőrök a cégcsoport által tárolt, újabb jelentős mennyiségű, kifogásolható árura.

Az FVM átadta a Magyar Távirati Irodának azt a számlalistát is, amelyen a M.E.G.A. Fodd Dis Kft október 1. és november 30. közti szállításai szerepelnek. Ebből az derül ki, hogy szinte valamennyi nagyobb magyarországi élelmiszeráruház-lánc kapott terméket a M.E.G.A.-cégcsoporttól. A listán közel 1.500 tétel szerepel. A meghamisított szavatossági idejű termékek teljes listája elérhető az [origo]-n.

Időközben a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva azt kérte, hogy a továbbiakban az FVM szakértői ne adjanak részletes tájékoztatást a M.E.G.A. cégcsoporttal kapcsolatos kérdésekről. A rendőrség szerint a nyilvánosságra hozott információk zavarhatják az ügy felgöngyölítését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK