Kihallgatták a címkézős cégek tulajdonosát

2006.12.13. 20:43

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai kihallgatták a közelmúltban élelmiszer-hamisítási gyanúba keveredett M.E.G.A. cégcsoport tulajdonosát szerdán Budapesten. Stephan Fischer szerint cége mindig a legjobb minőségű árukkal kereskedett.

Az osztrák férfi ügyvédje, Zamecsnik Péter a Magyar Televízió szerda esti Híradójának nyilatkozva "megalapozatlannak és légből kapottnak" nevezte a közelmúltban élelmiszer-hamisítási gyanúba keveredett M.E.G.A. cégcsoport osztrák tulajdonosa elleni vádakat.

A Híradó szerint Stephan Fischert eredetileg tanúként idézték be, de gyanúsítottként távozott a csaknem öt órás kihallgatás után.  Fischer azt mondta a köztévének, hogy cége soha nem hozott forgalomba rossz minőségű árut, nem importált lejárt szavatosságú terméket, kizárólag egy német világcég legjobb minőségű cikkeivel kereskedett.

A december elsején kezdődött fokozott élelmiszer-minőségi vizsgálódás során múlt kedden kiderült, hogy nagy mennyiségű, lejárt szavatosságú terméket csomagoltak át egy törökbálinti óriásraktárban, majd egy nappal később három újabb törökbálinti élelmiszerraktárban találtak a hatósági ellenőrök szabálytalan csomagolású és hamisított dátumú árukészleteket.

Virsinger György, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás vezetője megnevezte a magyar bejegyzésű, de külföldi tulajdonban lévő cégeket, amelyek a feltételezés szerint a nagy mennyiségű áruhamisításban érintettek: M.E.G.A. Trade Kft., M.E.G.A. Trade Dis Kft., M.E.G.A. Food Kft., M.E.G.A. Food Dis Kft. és MEGA Logistik Kft.

Stefan Fischer már kedden közleményben cáfolta a vádakat, amelyek szerint tudatosan romlott árut forgalmazott volna, s azt állította, hogy a jó hírnevét rontó, célzott kampánnyal ki akarják szorítani a piacról. A M.E.G.A. Trade tulajdonosa ugyanakkor nem tagadja: "természetesen előfordul", hogy az áru röviddel a lejárati idő előtt áll, amikor megérkezik a raktárba.

Közleményében azt sem tagadta, hogy átcímkézték az árukat, de ezt azzal indokolta, hogy a címkéket lefordítatja németről magyarra. "Például az osztrák írásmódú dátumot, ami 10.02.2007 lenne, megváltoztatom a Magyarországon szokásosra, ami 2007-02-10. Erre használom a nyomtatót és a címkéző gépet" - állt a közleményben.

Virsinger György, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás vezetője december 7-i sajtótájékoztatóján közölte: a vizsgálat szerint a szavatossági időt a címkéken meghamisították, s valótlan dokumentumokkal látták el a termékek jelölését.

Szerdán a a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium nyilvánosságra hozta a törökbálinti átcímkéző üzemben talált, bizonyíthatóan meghamisított lejárati idejű élelmiszerek listáját. A több mint százfajta hús- és tejtermék, édesség és bioélelmiszer forgalmazását a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás megtiltotta, azokat vissza kell gyűjteni. A teljes lista letölthető az FVM honlapjáról.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK