Aba Botond BKV-vezérigazgató menesztésével kezdi munkáját Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. Az új igazgató nevét még nem árulta el, de a jövő hét szárdán már meg is szeretné választatni a fővárosi közgyűléssel. A másik két főpolgármester-helyettes választását a koalíciós pártok februárra halasztották.

"Megtaláltam az alkalmas jelöltet a BKV vezérigazgatói posztjára" - jelentette be pénteken Hagyó Miklós (MSZP), Budapest csütörtökön megválasztott főpolgármester-helyettese. Hagyó nem árulta el a jelölt nevét, mert mint mondta, nem szeretné, ha a közgyűlési frakciók a sajtóból értesülnének a közlekedési vállalat új vezetőjének személyéről, akit tervei szerint már jövő hét szerdán megválasztana a közgyűlés. MTI korábbi értesülése szerint a poszt várományosa Antal Attila, aki régebben a Főtaxi, majd a Nógrád Volán vezetője volt.

Hagyó nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért pályázat nélkül nevezik ki a főváros legnagyobb cégének vezetőjét. Azt mondta, hamarosan bemutatja jelöltjét a frakcióknak és a BKV-nál működő szakszervezetek vezetőinek, és reméli, széles támogatást kap. A főpolgármester-helyettes legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy gazdaságosabbá és hatékonyabbá tegye a városüzemeltetést és a vagyongazdálkodást. Ennek érdekében hamarosan teljesen átvilágítják a főváros cégeit.

Demszky Gábor főpolgármester szerint az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós szerződést formálisan ugyan még nem írták alá, azt a gyakorlatban mégis érvényesnek tekintik, annak alapján álltak fel a közgyűlés bizottságai is. Demszky azt közölte, február végére halasztják a döntést a másik két főpolgármester-helyettesről.

Arra a kérdésre, hogy miként fogják feloldani a koalíciós pártok közti, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelölése miatt kialakult ellentétet, Demszky nem válaszolt. A szocialisták ragaszkodnak Gy. Németh személyéhez, míg Demszky nem hajlandó őt helyetetsnek jelölni. A főpolgármester csak annyit mondott, megegyezésre törekednek,  illetve biztosan jelölni fogja Ikvai-Szabó Imrét, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetőjét.

Az ellenzék nem tiltakozott a bejelentett vezetőcsere ellen. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, nem kívánják megakadályozni a BKV az átalakulást, "ezért erősen feltételezhető", hogy az új vezérigazgató megkaphatja a bizalmukat. Bagdy Gábor, a KDNP és Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetői pedig azt közölték, addig nem tudnak állást foglalni, amíg nem ismerik a jelöltet és szakmai programját.

A BKV vezetőjének elbocsátását Demszky Gábor korábban azzal indokolta, hogy "gyenge teljesítményt mutatott" a Combino-beruházást övező problémák kezelésében. "Aba Botondnak mennie kell, ez nem kérdés" - mondta idén nyáron a főpolgármester, és ezzel minden politikai erő egyetértett. Aba Botond egyelőre sem a távirati iroda, sem az [origo] megkeresésére nem reagált a menesztéséről szóló hírre.

[origo]/MTI