Összesen 370 ezer forintot kell befizetnie az MSZP-frakció kasszájába annak az öt szocialista képviselőnek, akik igennel szavaztak novemberben egy, a nyugdíjtörvényhez benyújtott ellenzéki módosító indítványra. A képviselőcsoport etikai bizottságának döntését a politikusok tudomásul vették.

Pénzbüntetést kapott az az öt szocialista képviselő, akik az Országgyűlésben november végén megszavaztak egy, a nyugdíjtörvényhez benyújtott ellenzéki módosító indítványt  - jelentette be Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn. Jánosi György és Suchman Tamás száz-százezer forintos, Kiss Ferenc hetvenezer forintos, Tukacs István és Gazda László pedig ötven-ötvenezer forintos büntetést kapott. A frakcióvezető-helyettes közölte: a képviselőcsoport nagy többséggel támogatta az etikai bizottság javaslatát. Göndör István nem válaszolt arra a kérdésre, miért Jánosi György és Suchman Tamás kapta a legnagyobb pénzbüntetést.
   
A szocialista képviselők kiszavazása hozzájárult ahhoz, hogy november 27-én, a nyugdíjtörvény zárószavazása előtt az Országgyűlés elfogadta azt az ellenzéki módosító javaslatot, amely az előre hozott nyugdíj megállapításakor a szolgálati időt veszi figyelembe. A módosító javaslatra a szocialista frakció tagjai közül Jánosi György és Kiss Ferenc igennel szavazott, míg Suchman Tamás, Tukacs István és Gazda László ott volt a teremben, de nem szavazott. A módosító indítványról így szavazategyenlőség alakult ki - 178 igen, ugyanennyi nem, tartózkodás nem volt -, végül az ülést vezető Világosi Gábor (SZDSZ) szavazata döntött az ellenzéki indítvány javára. 
    
Göndör István elmondta: az etikai bizottság vizsgálata során mindenkinek volt lehetősége érveit elmondani, a döntést a képviselők tudomásul vették, az ellen nem lehet fellebbezni, az ügy ezzel le van zárva. A megbüntetett politikusoknak a frakció kasszájába kell befizetniük a büntetést, és a képviselőcsoport később dönti el, milyen jótékonysági célra fordítja azt.