Megtámadja a kórháztörvényt a Fidesz

2006.12.27. 12:30

Az Alkotmánybíróságon támadja meg a Fidesz a nemrég elfogadott kórháztörvényt, mert az úgy rendelkezik, hogy az intézmények pontos ágyszámait regionális szinten kell megállapítani. Régiók pedig hivatalosan nem léteznek, csak megyék.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvény miatt - jelentette be Mikola István, a Fidesz egészsgéüggyel foglalkozó politikusa sajtótájékoztatón szerdán. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere azt mondta: csalódottak, hogy a köztársasági elnök aláírta a törvényt.

Mikola szerint a törvény azért alkotmányllenes, mert jelenleg Magyarországon nincsenek régiók, csak megyék, ezért nem járható út, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsokban (RET) döntsenek a kórházi ágyszámokról, az önkormányzatok feje fölött.

Az Országgyűlés múlt hét hétfőn fogadta el a törvényt, amelynek értelmében 39 súlyponti kórház lesz, amelyek minden betegségtípust gyógyítanak majd. A többi kórház esetében a törvény csak azt határozza meg, hogy régiónként az egyes szakterületeken hány ágy működhet. Azt, hogy ez egyes kórházakra lebontva mit jelent, azt a Regionális Egészségügyi Tanácsok döntik el.

Schvarcz Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke Mikola szavaira reagálva azt mondta, közigazgatási régiók vannak, amelyek megyékből állnak össze, és ha ott meg tudnak egyezni a kapacitásokról, akkor a RET-eknek csak jóvá kell hagyniuk a döntést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK