Hallgat a palacsintás mérgezés vádlottja

Vágólapra másolva!
Visszavonta korábbi beismerő vallomását a Fővárosi Bíróságon az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy nevelt gyerekeit palacsintába kevert nyugtatóval akarta megmérgezni. A húsz éve pszichiátriai kezelések alatt álló volt ápolót a tanúvallomások szerint az zavarhatta, hogy túl sokan élnek egy lakásban, és idegesítette, hogy sokat hangoskodik a vele lakó tízéves ikerpár. A gyerekek túlélték a mérgezést.
Vágólapra másolva!

A békásmegyeri családban négy gyermek él, mindannyian az anya előző házasságából születtek. A most bíróság előtt álló férfi és élettársa is ápolóként dolgoztak. A férfit azonban húsz éve pszichiáterek kezelik, megfordult több szanatóriumban, erős nyugatókat és antidepresszánsokat szed.

Korábban többször volt büntetve, de a hétfői - tizennégy év alattiak elleni gyilkossági kísérlet miatt tartott - tárgyaláson a bíró kérdésére a férfi nem tudott beszámolni arról, legutóbb miért büntették. Két másik eljárás is folyamatban van ellene okirat-hamisítás miatt: a vád szerint vényeket lopott és gyógyszereket váltott ki magának - jelentette az [origo] tudósítója.

A tízéves ikerpár megmérgezése 2005 szeptemberében történt. A vád szerint a férfi volt a felelős: nagyon erős nyugtatókat kevert az aznapi menü, a palacsinta töltelékébe, és ezt megetette a gyerekekkel. Másnap reggel a gyerekek anyja vette észre, hogy az ikrek félig eszméletlenek, így kerültek kórházba életveszélyes állapotban. Mindketten meggyógyultak.

A férfi korábban több beismerő vallomást is tett a rendőrségen, ezt azonban a hétfői tárgyaláson visszavonta. Arra hivatkozott, hogy a rendőrök előtt zavart állapotban, kényszer hatása alatt tett beismerő nyilatkozatot. Egyelőre a bíróság előtt sem akar vallomást tenni, és csak néhány kérdésre válaszolt. Azt mondta például, hogy volt nála gyógyszer, melyet egy barátjától kért saját magának, azonban gondatlanul elöl hagyta a pirulákat.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg a két idősebb gyereket: egy tizenöt és tizenhat éves lányt. Ők azt mondták, a férfinak terhére volt a sok gyerek, mert úgy gondolta, túl sokan élnek egy lakásban. Elmondásuk szerint gyakran veszekedett a kisebb gyerekekkel, mert szerinte túl sokat hangoskodtak. Ugyanakkor a tanúk szerint a férfi nem viselkedett agresszívan a gyerekekkel.

Meghallgatták az anyát is, aki azt mondta: aznap látta, hogy élettársa pirulákat tör össze kanállal, és azt is, hogy egész nap ettek a palacsintából. Az anya azt mondta, másnap ő maga is rosszul érezte magát. A tárgyalás szerdán folytatódik, amikor több új tanút, köztük orvosszakértőt is meg fognak hallgatni - jelentette tudósítónk.