Sólyom megrótta a Fideszt és a rendőröket is - nyilatkozatok

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Fidesz-elnök egyebek mellett azzal indokolta a kordonbontást, hogy szerinte a szabadságjogok helyzete hasonló, mint 1988-89-ben, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint viszont több mint káros, amit a Fidesz tett. Sólyom László egyik oldalnak sem adott teljesen igazat, szerinte az ellenzéki párt rossz példát mutatott, viszont az vezetett ide, hogy a rendőrség egy alkotmányosan aggályos helyzetet tartott fenn. Összegyűjtöttük a péntek délelőtti Kossuth téri történésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat, reakciókat.
Vágólapra másolva!

Sólyom László pénteken délután közleményben reagált a Kossuth téren történtekre. A köztársasági elnök szerint a Fidesz felelőssége - a párt által vállalt jogi következményeken túl - kiterjed "a szimbolikus akció társadalmi következményeire is". "Az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni" - jelentette ki az államfő. Sólyom ugyanakkor hozzátette: "Nem hallgatható el viszont az sem, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem."

Orbán a következményekről

"Ebből lesz egy jogi vita, de ezzel nekünk nem kell foglalkozni" - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök, hozzátéve: "Nem hivatkozunk mentelmi jogra, nem bújunk a mentelmi jog mögé, nem is akarunk ezzel a vitával foglalkozni." Orbán erről a Fidesz frakcióülésén beszélt, amely folytatódott azt követően, hogy a képviselők délelőtt lebontották a Kossuth téri kordont.

Orbán Viktor a frakcióülésen azt mondta, hogy a magyar kormány a törvények fölé helyezte magát azzal, hogy a rendőrséget arra biztatta, illetve hagyta, hogy megsértsen "bizonyos alkotmányos szabályokat". Szerinte a szabadságjogok tekintetében jelenleg hasonló a helyzet Magyarországon, mint 1988-89-ben volt. Elmondta: legalább féltucat fideszes képviselő tudott a kordon lebontásának tervéről. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője korábban arról beszélt, hogy "ha eljön az ideje", folytathatják az akciót.

"Adott esetben azt is vállaljuk, hogy a törvényt megszegjük" - mondta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő péntek délutáni sajtótájékoztatóján. Akciójukat azzal indokolta, hogy megszüntettek egy jogellenes helyzetet. Szerinte a kormány "sunyi és gyáva", a rendőrség mögé bújt, és önkényesen korlátozta a gyülekezési jogot.

Szájer közölte, ez egy szimbolikus lépés volt, amelyért a politikai és a jogi felelősséget is vállalják. "Nem kívánunk a mentelmi jogunk mögé bújni" - mondta, és egyúttal bejelentette, hogy ő le is mond erről. Az [origo] tudósítójának arra a felvetésére, hogy egy fideszes képviselőtől kapott kordonbontással kapcsolatos délelőtti belső útmutatójukban még az szerepelt, hogy a képviselők hivatkozzanak a mentelmi jogukra, Szájer József úgy reagált, hogy nem tud ilyen iratról. Az iratban ez szerepel: "Ha esetleg valakit előállítanak: ne ismerjük el a jogsértést! Ne tegyünk vallomást, és hivatkozzunk a mentelmi jogunkra."

Gyurcsány és Petrétei elítél

A Fideszen kívül eddig a vele szorosan együttműködő KDNP jelezte csak a parlamenti pártok közül, hogy egyetért az akcióval. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "több mint károsnak" nevezte a Fidesz kordonbontását, és azt mondta, senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a rendet meg kell őrizni. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet. Közölte azt is, hogy a rendőrségtől kapott információkról tájékoztatta a köztársasági elnököt is.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter politikai provokációnak minősítette a történteke, és közölte, hogy a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni az ügyben. Mint mondta, az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat. Danks Emese kormányszóvivő pedig korábban azt mondta: "A kormánynak az az elvi álláspontja, hogy a jogszabályokat mindenkinek, köztük az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk."

Hosszú távú morális következményei vannak a kordonbontásnak - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, de kérdésre válaszolva hozzátette, korai még a fideszes képviselők mentelmi jogának kérdésével foglalkozni. Szili szerint a parlamenti frakciók hetek óta egyetértettek abban, hogy szükségtelen a Parlament körüli kordon, és ő emiatt már több levelet is írt az illetékes szervekhez, amelyek döntenek arról, hogy fenn kell-e tartani a műveleti területet.

Demszky Gábor főpolgármester szerint elfogadhatatlan és veszélyes a Fidesz akciója, mert azzal folytatódhat az erőszakos cselekménysorozat, amely destabilizálni igyekezett a magyar demokráciát. Demszky azt mondta, a polgári engedetlenségnek egy diktatúrával, totalitárius rendszerrel szemben lehet alapja, de egy demokráciában csak akkor van helye, ha minden törvényes eszközt kimerítettek már.

Mesterházy Attila, az MSZP országos elnökségének tagja szerint Orbán Viktor "arra kényszerítette frakciótársait, hogy törvényt sértsenek". Mesterházy szerint az ellenzéki politikus előremenekül a Fideszben zajló belső viták miatt. A szocialista képviselő szerint erre utal az is, hogy többen - Áder János, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán - nem vettek részt az akcióban.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter, aki pár napja abszurdnak nevezte, hogy a Kossuth tér még mindig le van zárva, majomparádénak nevezte a Fidesz akcióját. Az MSZP is bírálta a legnagyobb ellenzéki pártot. Nyakó István pártszóvivő szerint nem hőstett, hanem provokáció a Fidesz akciója. Elítélte a kordonbontást az MDF is. Dávid Ibolya, a párt elnöke közleményében azt írta: "Ez a fideszes politika csak a kormány és Gyurcsány Ferenc érdekeit szolgálja, eltakarja a kormányzati hibákat, és megbélyegzi a magyar jobboldalt."

Martonyi szerint új választásokat kellene tartani

Az Orbán-kormány egykori külügyminisztere, Martonyi János viszont azt mondta a Hír TV-nek adott interjújában, hogy a nyugat-európai demokráciákban ilyen súlyos politikai és gazdasági válság esetén, mint ami Magyarországon van, előre hozott választásokat szoktak tartani. A tévé honlapja szerint a volt külügyminiszter úgy látja: erre hazánkban is van lehetőség, és az alkotmány is lehetővé teszi.

"Az európai uniós parlamenti demokráciákban hasonló súlyos válság esetén jellemzően lemond a kormány, és új választásokat írnak ki. A magyar alkotmány szűkre szabja azt, hogy mikor lehet új választásokat kiírni (...), hol a határ, ameddig a kormány a felelőtlenségében és az ország tönkretételében elmehet" - idézi a politikust a honlap. Martonyi János a távirati iroda érdeklődésére azt mondta: az MTI-nek nem kíván nyilatkozni.

Felelőtlennek és károsnak tartja a fideszes országgyűlési és EP-képviselők akcióját a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédő szervezet közleményében azt írta, hogy ők is jogellenesnek tartják a tér lezárását, de szerintük a polgári engedetlenség eszközéhez akkor lehet nyúlni, ha a jog adta lehetőségek kimerültek, és a jogszerű cél másként nem érhető el.

Hasonló nyilatkozatot adott ki a Társaság a Szabadságjogokért. A TASZ közleményében többek közt az áll, hogy szerintük a kialakult helyzet a rendőrség "cinikus, jogsértő és elfogadhatatlan magatartásának következménye", de akkor sem tartják elfogadhatónak a fideszes képviselők lépését, mert az szerintük azt üzeni a társadalomnak, hogy a politikusok a törvények felett állnak.

[origo]/MTI