Vágólapra másolva!
Lakossági bejelentés alapján bukkantak lejárt és átcímkézett élelmiszerekre egy szolnoki nagykereskedelmi raktárban. A lejárt hústermékekből Jász-Nagykun-Szolnok megye mellett Heves, Pest, és Hajdú-Bihar megyei üzletekbe is szállítottak, de a hatóságok már elrendelték visszaszállításukat és forgalmazásuk betiltását.
Vágólapra másolva!

Mintegy másfél tonna lejárt szavatosságú és ötven kilogramm hamisított címkével ellátott, hússzármazékokat tartalmazó élelmiszert találtak Szolnokon egy nagykereskedelmi raktárban, két hónappal a M.E.G.A. cégcsoporthoz köthető átcímkézési botrány kitörése után.

Az ellenőrök névtelen lakossági bejelentés alapján szálltak ki február 12-én egy nagykereskedelmi Kft. raktárába, ahol 1 400 kilogramm lejárt szavatosságú, és mintegy 50 kilogramm hamisított élelmiszercímkével ellátott terméket találtak - mondta el Tóth Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Állategészségügyi Igazgatóság szakállatorvosa.

A névtelen bejelentőnek az tűnt fel, hogy az általa vásárolt ugyanolyan termékeken eltérő címkéket látott. A bejelentést követően az élelmiszerek forgalmazását betiltották, és február 13-án elvégezték a teljes készlet átvizsgálását. Bebizonyosodott, hogy a hamisított címkék megjelenése jelentősen eltér attól, amelyet a gyártó cégek alkalmaztak. Például az eredetileg színes címkék fekete-fehérek voltak, és hiányzott róluk a gyártó cég logója, valamint a termék azonosító jelölése.

Elírták továbbá a fogyaszthatósági határidőt, de előfordult olyan címke is, amelyen a tömeget nullával jelölték. A hamisított címkéket vákuumcsomagolt és védőgázos csomagolású hústermékekre ragasztották rá, amelyeket a cég Jász-Nagykun-Szolnok megye mellett Heves, Pest, és Hajdú-Bihar megyei üzletekbe is kiszállított.

Az állategészségügyi igazgatóság intézkedett, hogy az érintett üzletekből szállítsák vissza a nagykereskedelmi egységbe a termékeket, illetve hogy ezeket az üzleteket folyamatosan ellenőrzzék. Azokban az üzletekben, amelyek kaptak a hamisított, illetve lejárt szavatosságú termékekből, azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalmazásának betiltását.

Az állategészségügyi hatóság megtiltotta a nagykereskedelmi egységben az állati eredetű termékek forgalmazását, javaslatot tett a működési engedély visszavonására, és értesítette a rendőrséget, amely szintén eljárást indított az élelmiszerhamisítás kivizsgálásra.

Az érintett nagykereskedelmi Kft. jogi képviselője ugyanakkor közleményében azt állította, hogy a szóban forgó 1,5 tonna termék egy része, mintegy 300 kilogramm növényi eredetű zsiradék megsemmisítésre várt, míg a további mennyiség ugyancsak megsemmisítésre váró, a boltokból visszaszállított árú volt, amely kereskedelmi forgalomba nem kerülhetett. Ezek az árúk nem egy épületben voltak a Kft. által forgalmazott termékekkel, hanem egy kifejezetten erre a célra kialakított hűtőkamrában - állította a jogi képviselő.

[origo]/MTI