Lehallgatás is vezethetett a móri gyanúsítottakhoz

Vágólapra másolva!
Titkosszolgálati eszközökkel is gyűjtöttek bizonyítékot az ellen a napokban őrizetbe vett két férfi ellen, akiket azzal gyanúsít rendőrség, hogy részt vettek a 2002-es móri vérontásban - tudta meg az [origo]. Lapértesülések szerint az egyik férfi tenyérlenyomatát, aki a postásgyilkossággal is gyanúsítanak, megtaláltak a móri bank ajtaján. A rendőrség szerint egyre kevesebb jel utal arra, hogy Kaiser Ede és Hajdú László részt vett a vérengzésben.
Vágólapra másolva!

Akár telefonlehallgatással is szerezhettek bizonyítékot az ellen a két férfi ellen, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy elkövetőként részt vettek a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablásban - közölte az [origo]-val Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság szóvivője. A két férfi előzetes letartóztatását hétfőn rendelte el a Veszprémi Városi Bíróság. Kahler szerint többféle bizonyíték alapján döntöttek erről.

A szóvivő ezek között említette a gyanúsítottak részleges beismerését, valamint több olyan bizonyítékot, amelyet titkosszolgálati eszközökkel szereztek meg a hatóságok. Utóbbiakat nem kívánta részletezni, de kérdésünkre azt mondta, ebbe a körbe a telefonlehallgatás is beletartozik. Horváczy Emese, az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sajtóreferense az [origo]-nak ezzel kapcsolatban anniyt mondott: a bizonyítékokról nem nyilatkoznak, erről legkorábban csütörtökön vagy pénteken árulnak el részleteket.

Az NNI hétfőn délelőtt jelentette be, hogy az elmúlt napokban őrizetbe vettek két férfit (a 36 éves N. Lászlót és a 34 éves W. Róbertet), akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy részt vettek a 2002-es móri mészárlásban. A 36 éves férfit pénteken még azért fogták el, mert összefüggésbe hozták a postásgyilkossággal, ezzel azonban mégis csak hétfő délután gyanúsították meg. A rendőrség a bizonyítékokról nem kívánt részleteket elárulni, csupán annyit közöltek: mindketten vallomást tettek, de mielőtt ezt nyilvánosságra hoznák, előbb le kell ellenőrizni az általuk mondottakat.

Az [origo] N. László vallomásából annyi tudott meg, hogy a férfi a kihallgatás során tagadta, hogy valaha is gyilkolt volna. Jano Christopher, a férfi védője azt mondta: N. László vallomást tett ugyan, de nem ismert be mindent, többek között azt is tagadta, hogy gyilkolt volna. Az ügyvéd hozzátette: a férfi kerek, összefüggő történetet adott elő, együttműködött a nyomozókkal. A Blikk szerint N. László a kihallgatás során azt állította: ő és társai "sima bankrablásban" állapodtak meg, gyilkolni nem akartak. A lap szerint a férfi azt állította, ő az autóban maradt, társai mentek be a bankfiókba. A rablás alatt lövéseket sem hallott, de feltűnt neki társai idegessége. Az egész mészárlásról csak az esti híradóból értesült - írja a Blikk.

Kedden a Havariapress és a Blikk arról számolt be, hogy azonosították N. László tenyérlenyomatát a móri bankfiók bejárati üvegajtajának belső részén. Ez pedig a Blikk szerint azt jelentheti, hogy férfi bent járt a bankban. Ez azért lényeges, mert a korábbi feltételezések szerint a bejáratnál álló rabló lőtte le a biztonsági őrt. A Nemzeti Nyomozó Iroda ezekre az iformációkra nem reagált kedden. A bizonyítékokról nem nyilatkozott az [origo]-nak kedden N. László ügyvédje sem, Jano Christopher mindössze annyit mondott: egyszerűbb lenne, ha a rendőrség végre részleteket mondana az ügyről. A másik gyanúsított, W. Róbert ügyvédje pedig a veszprémi bíróságon keresztül azt közölte: nem járul hozzá neve kiadásához.

A 36 éves N. Lászlóról eddig az derült ki, hogy rendvédelmi szervnél dolgozott. Az [origo] úgy tudja, hogy a férfi a büntetés-végrehajtási szervezetnél szolgált. Ezzel kapcsolatban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kedden azt közölte, hogy egyelőre nem rendelkeznek hivatalos információval az ügyről. N. László ügyvédje szerint a férfi rajongott a fegyverekért, egy ideig egy fegyverkereskedésben is dolgozott. A másik gyanúsítottról annyit lehet tudni, hogy büntetlen előéletű, és három gyerek apja. Őt kizárólag a móri üggyel összefüggésben gyanúsítják.

Mindez azért jelenthet fordulópontot a móri nyomozásban, mert a rablás miatt Kaiser Edét jogerősen életfogytiglanra ítélték, Hajdú László pere pedig jelenleg is folyik. Hétfőn arra a kérdésre, hogy az elmúlt napokban őrizetbe vett két férfi kapcsolatban állhatott-e Kaiser Edével, azt felelte az NNI, hogy ezt még vizsgálják. Horváczy Emese kedden ehhez hozzátette: egyre kevesebb jel utal arra, hogy Kaiser Ede és Hajdú László részt vett a vérengzésben, de teljesen ezt továbbra sem lehet kizárni.