Demszky mindenhol meghúzza a nadrágszíjat

Vágólapra másolva!
A közlekedés, az oktatás és a szociálpolitika lesz a 2007-es fővárosi költségvetés legnagyobb vesztese. A főpolgármester szerint az idei év nehéz lesz, de racionalizálással, intézmények összevonásával biztosítani tudják a fejlesztések forrásait. A 4-es metró költségeit jelenleg megbecsülni sem merik a Városházán.
Vágólapra másolva!

Majd kétmilliárd forint bevételtől esik el idén a főváros, csak a személyi jövedelemadó helyben maradó részének 10-ről 8 százalékra csökkenésével - derült ki az idei költségvetés tervezetéből, amelyet szerdán mutatott be Demszky Gábor főpolgármester. Demszky szerint a konvergenciaprogram állami megszorításai miatt Budapest 2007-ben nagyon nehéz év elé néz.

A fővárosi önkormányzat elsősorban a majd 500 milliárdos költségvetés működési célú kiadásait kívánja mérsékelni, hogy az így megtakarított összeggel biztosítani tudja a már korábban elhatározott fejlesztések forrásait. Budapest emellett 33 milliárd értékben ad el értékpapírokat, 14 milliárdért pedig ingatlanokat. Demszky külön kiemelte, hogy a jövő évi büdzsé egyáltalán nem számol hitelfelvétellel. Igaz, a korábban felvett működési hitelek idei évre eső része - 31 milliárd forint - megjelenik a költségvetésben.

A megtakarítás, intézmény-összevonás nagy vesztese lesz az oktatás. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes megerősítette, a csütörtöki közgyűlésen ismét benyújtja a szakiskolák átszervezéséről, összevonásáról szóló javaslatát, amelyet korábban a közgyűlés Tarlós István Fidesz frakcióvezető indítványára levett a napirendről. Az oktatási területen a főváros egymilliárd forintos kiadáscsökkentést tervez.

A szociálpolitikára 1,3 milliárddal, a közlekedésre egymilliárddal, a kommunális feladatokra 1,2 milliárddal jut kevesebb pénz jövőre. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kitért a válasz elől, amikor újságírók azt kérdezték, tudja-e már a főváros, pontosan mennyibe fog kerülni a 4-es metró. Hagyó azt mondta, az Európai Unióval a finanszírozásról folytatott tárgyalások "kritikus és érzékeny" időszakban vannak, és a közeljövőben ígért tájékoztatást a metró-projekt állásáról. Hagyó arra a kérdésre sem adott választ, hogy a 2007-re tevezett 156 kilométernyi útfelújításból mennyi valósulhat meg.

A sport jövőre 127 millióval, a környezetvédelem 341 millióval, az egészségügy 87 millióval kap kevesebbet. A kulturális intézmények összességében 682 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatnak 2007-ben, amiből 300 millió a színházakat terheli. Az őket érintő megszorítás a tiltakozások hatására annyival változott, hogy a 300 millióból 84 milliót tartalékba helyeznek, ezt nyáron kaphatják meg az intézmények, miután Horváth Csaba elkészül a színház-átszervezési koncepcióval.