Magyar tojások és barikádok a világsajtóban

Vágólapra másolva!
A március 15-i zavargások miatt ismét több külföldi újság is Magyarországgal foglalkozik. A BBC kiemelte, hogy a Fidesz gyűlésén annak ellenére volt árpádsávos zászló, hogy a szervezők kérték, azt ne hozzanak a résztvevők. 
Vágólapra másolva!

A BBC weboldalán kiemelt helyen, a vezető hírek között számolt be a március 15-i zavargásokról. A BBC azt emeli ki, hogy a rendbontás azt követően kezdődött meg, hogy őrizetbe vették Budaházy Györgyöt. Megemlítik azt is, hogy egy szélsőjobboldali rendezvényen (a MIÉP gyűlésén) felszólalt David Irving brit történész, akit holokauszttagadás miatt börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában.

A BBC megemlíti, hogy a Fidesz rendezvényén annak ellenére lehetett látni árpádsávos zászlókat, hogy a szervezők kifejezetten kérték a tüntetőket, hogy nemzeti színű zászlón kívül mást ne hozzanak magukkal. A BBC az árpádsávos lobogót olyan "tradicionális" lobógnak definiálja, amelyet a nyilaskeresztesek használtak. A nemzeti színűt pedig "modern" zászlónak nevezi. A cikkhez illusztrációként olyan képet csatoltak, amelyen esernyőkkel védik a dobálóktól Demszky Gábor főpolgármestert.

A Yahoo News cikke azt emeli ki, hogy a tüntetők Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondását követelték. A Yahoo szerint azóta lettek egyre nagyobbak a kormányellenes tüntetések, hogy a miniszterelnök tavaly elismerte, hogy hazudott. A csütörtöki események kapcsán a Yahoo megemlíti, hogy a tüntetők barikádokat gyújtottak fel és újságírókat támadtak meg. A cikk is megemlíti, hogy Demszky Gábort esernyőkkel védelmezték a felé záporozó tojásoktól.

A Google News éjjel 11 órás állás szerint 121 angol nyelvű cikket dobott ki, amelyek többsége a magyarországi zavargásokkal foglalkozik. Beszámoltak a budapesti eseményekről orosz, román, katari, holland svéd, lengyel, és görög újságok. A katari Peninsula a Reuters összeállítását vette át, amelyben könnyen mobilizálható, radikalizálódó magyar fiatalokról írnak.