Molnár lemondásával bekeményít az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Bár Molnár Lajos pár nap múlva távozik, az SZDSZ most még keményebben követeli, hogy több-biztosítós modellt vezessenek be az egészségügyben. Kóka azt üzente a tervtől egyelőre ódzkodó szocialistáknak, hogy ez a koalíció alapfeltétele. Molnár távozását a sok konfliktussal és személyes indokokkal magyarázzák, és egy Gyurcsányhoz közeli forrás is azt mondta az [origo]-nak, a miniszternél  egyszerűen elszakadt a cérna, a kormányfő pedig nem sokat gondolkodott a lemondás elfogadásán.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta lemondását Molnár Lajos egészségügyi miniszter, és ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta - derült ki a Kormányszóvivői Iroda szerdai közleményéből. Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: Molnár Lajos kora délután kért találkozót Gyurcsány Ferenc kormányfőtől, ahova már a lemondó nyilatkozatával érkezett. Molnár a kormányfőnek személyes indokkal magyarázta a lemondását - tette hozzá Gál J., de részleteket nem árult el.

A kabinetfőnök több, az okokat firtató újságírói kérdés után is csak annyit mondott, hogy Molnár lemondása is a reform iránti elkötelezettségét jelzi. Gál J. szerint a reformhoz és annak második szakaszához, az egészségbiztosítási modellválasztáshoz is stabil parlamenti többségre van szükség, ennek érdekében pedig "mindenkinek meg kell tennie a magáét".

Bár Gál J. személyes indokokat emlegetett, a távozásról kiadott kormányszóvivői közleményből úgy tűnt, a váltáshoz esetleg köze lehet az egészségbiztosítási rendszer átalakításának is. A közlemény egész pontosan úgy fogalmaz: "Az egészségügyi reform következő feladata a biztosítási oldal megújítása, és ennek sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető a döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom."

"Kemény érvelés" a biztosítókról

A Magyar Televízió Az Este című műsorában a műsorvezető kérdésére Kóka János nem adott konkrét választ arra a kérdésre, bomlik-e a koalíció, ha az MSZP nem hajlik a több-biztosítós rendszer elfogadására. Az SZDSZ frissen megválasztott elnöke szerint nem azért kötöttek koalíciós szerződést, hogy ilyen problémákat ne tudjanak megoldani, és bízik benne, hogy sikerül meggyőzni a szkeptikus MSZP-s politikusokat a több-biztosítós rendszer előnyeiről.

Ugyanitt hangzott el, hogy Molnár már a lemondása előtti este több SZDSZ-es politikusnak elmondta mire készül, ám azok, mivel a miniszter nem először hozta szóba lemondását, nem hittek neki.

Szerda este ülésezett az SZDSZ ügyvivői testülete, immár a párt új elnöke, Kóka János gazdasági miniszter részvételével. Az ezt követő sajtótájékoztatón Kóka azt mondta, Molnár Lajost rengeteg konfliktus érte, és úgy érezte, hogy ezek már az ő személyéről is szólnak, ezért nem tudná továbbvinni a reformot. Ez az érzése tovább erősödött, amikor kedden a koalíciós partnerrel egyeztetett a biztosítási reformról - mondta Kóka, aki újságírói kérdésre közölte, ezen az egyeztetésen "éles hangú" vita nem volt, de "kemény érvelés" folyt. Tagadta azokat a híreszteléseket is, hogy Molnárnak személyes konfliktusa lett volna Gyurcsánnyal. (Molnár pedig azokat a híreszteléseket cáfolta, hogy betegség miatt mondott volna le.)

Az SZDSZ már régóta annak a híve, hogy több-biztosítós rendszert vezessenek be, a szocialisták azonban szkeptikusabbak. Kóka most megerősítette, hogy pártja továbbra is versengő magánbiztosítók útján finanszírozná az egészségügyet, és kijelentette: mindenképp megtartják az egészségügyi tárcát, a koalíció folytatásának feltétele pedig az egészségügyi reform végrehajtása, amelynek elengedhetetlen része a több-biztosítós rendszer bevezetése. Arra a kérdésre, hogy a szocialisták ellenzik-e ezt a rendszert, azt mondta, még nem dőlt el semmi, a tervezés és előkészítés zajlik.

Az MTI kormányzati forrásból származó információi szerint Molnár és a miniszterelnök közötti vita arról szólt, hogy Gyurcsány egyelőre csak a több-biztosítós modell bevezetésének lehetséges ütemtervéről akart egyeztetni és azt rögzíteni, az egészségügyi miniszter viszont a mielőbbi bevezetést szorgalmazta, és a konkrétumokról egyeztetett volna. Kóka most azt mondta, szeptemberig be akarják nyújtani a parlamentnek a több-biztosítós rendszerről szóló törvényjavaslatot.

Először adott be lemondást írásban

Molnár távozásának hátteréről egy kormányfőhöz közeli, névtelenséget kérő forrásunk azt mondta, bár arra korábban is volt példa, hogy a miniszter fenyegetőzött a miniszterelnöknél a lemondással, de szerdán fordult elő először, hogy írásos lemondással érkezett Gyurcsány Ferenchez. Az MTI úgy tudja, Molnár legtöbbször azért akart lemondani, mert konfliktusba keveredett Draskovics Tiborral, az Államreform Bizottság alelnökével, akivel az egészségügyi reform előkészítése alatt több dologban nem értett egyet.

Forrásunk szerint egyszerűen elszakadt Molnárnál a cérna, döntéséről pedig nem egyeztetett előre még az őt delegáló szabad demokratákkal sem. Forrásunk úgy tudja, a miniszterelnök nem gondolkodott sokat a lemondás elfogadásán. Ennek oka szerinte az, hogy az egészségügyi reform konfliktusokkal terhelt időszaka április elsejével lezárult, ezt követően a kormány reményei szerint egy olyan korszak következik, amikor az emberek már a változások kedvező hatásaival is találkoznak majd. "Ehhez pedig talán jobban illik majd egy tiszta lappal induló politikus" - fogalmazott a forrás.

Kóka János szerint az SZDSZ még nem döntött az utódról, és még napokig, sőt, hetekig eltarthat az új miniszter kiválasztása. Addig is Horváth Ágnes államtitkár vezeti a minisztériumot teljes jogkörrel, aki már a szerdai kormányülésen is képviselte a tárcát. Molnár távozásának bejelentése egyébként különösen érdekes volt annak fényében, hogy a Kormányszóvivői Iroda épp szerdán adott ki közleményt arról, hogy az utóbbi napokban megjelent híresztelésekkel ellentétben nincs napirenden a kormány átalakítása.

Meglepődés és Fidesz-reakció

Szolnoki Andrea, a főváros egészségügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke az [origo]-nak azt mondta: nem számított arra, hogy Molnár beadja a lemondását. Hozzátette: elszánt embernek ismerte a minisztert, nem olyannak, aki meghátrál a feladattól. Szolnoki, aki az [origo]-tól értesült a hírről, azt mondta: nem tudja, mi állhat a távozás hátterében. A politikus utoljára kedden este beszélt a miniszterrel, akkor szerinte semmi nem utalt arra, hogy ilyen lépésre készülne.

"Az ember nem a miniszteri bársonyszékben születik, és ha jól megy, nem is ott hal meg" - kommentálta a távozás hírét Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, aki jelenleg a veszprémi kórház igazgatója. Rácz szerint a távozás abból a szempontból nem meglepő, hogy a pénzügyi mellett általában az egészségügyi tárca irányítói cserélődnek a leggyakrabban egy kormányban. Az [origo] azon kérdésére, hogy a biztosítási rendszerről való vita állhat-e a háttérben, Rácz azt mondta: ezek egyelőre csak találgatások.

Az MSZP frakció közleményben mondott köszönetet a távozó miniszternek a betegek érdekében megkezdett szükséges változtatásokért.

Megbukott a kormány egészségügyi politikája - értékelte Molnár távozását Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics szerint törvényszerű volt a miniszter bukása, ami valójában a kormányzati politika válságát jelzi. Az MDF-es Hock Zoltán gyáva lépésnek nevezte a lemondást. Szerinte ezzel a lépéssel bebizonyosodott, hogy az SZDSZ és a kormány nem képes levezényelni az egészségügy átalakítását.