Máris talált gondokat a Gripen-bizottság

Vágólapra másolva!
Meghosszabbítják a kormány Gripen-bizottságának a mandátumát, hogy legyen elég ideje kivizsgálni a máris felmerült törvényességi és szakmai gondokat. A vadászgépek beszerzését egy ellenzéki bizottság is vizsgálja, később a két jelentést egybegyúrják.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal, október 15-ig meghosszabbítják a kormány Gripen-bizottságának mandátumát, a testület az eddigi munkája során gondokat talált törvényességi, célszerűségi, pénzügyi és katonai szakmai kérdésekben - jelentette be Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Az erről szóló kérelmet már szeptember 3-án elküldte a miniszterelnöknek, azzal az indokkal, hogy egyelőre nem jutottak minden olyan információ birtokába, amelyek alapján hiteles, szakmailag elfogadható jelentést tudnak tenni.

Vadai Ágnes elmondta, hogy hétfőn a parlament egyhangú döntése alapján nem bocsátotta részletes vitára a parlamenti vizsgálóbizottságról szóló javaslatokat, azzal az indokkal, hogy az ellenzéki és a kormánypárti képviselők "egybegyúrják a két vizsgálóbizottság anyagát" és ugyanolyan parlamenti bizottság álljon fel, mint a kormányzati testület, azaz a teljes döntéshozatali folyamatot vizsgálja.

Szerinte októberben fel tud állni a parlamenti vizsgálóbizottság, és addig a kormány által indított vizsgálat is befejeződik. Mint mondta, eddig már három szakértőt meghallgattak, és dokumentumokat tekintettek át. A személyeket nem nevezte meg.

Beszámolt arról, hogy a testület egy tagja, Huszárné Szabó Mária lemondott pozíciójáról, őt Aradi Flórián képviseli nemzetbiztonsági szakértőként. Az elkészülő jelentést Aradi Flórián minősíti majd, és a meglévő dokumentumokat is átvizsgálja azzal a céllal, hogy azok közül melyek titkosságát lehet feloldani. A testület egyik tagjának nemzetbiztonsági átvizsgálása még mindig folyik, azonban ezt a személyt sem kívánta megnevezni. Vadai azt mondta, az átvilágítás hosszadalmas.

Egy svéd tévécsatorna műsora június elején azt állította, a cseh Gripenek beszerzéséhez hasonlóan Magyarországon is tevékenykedett egy osztrák üzletember, aki több millió dollárt kapott a gépeket gyártó konzorciumtól. Az MSZP ezután parlamenti vizsgálóbizottság létrehozatalát kezdeményezte, hogy tisztázzák a beszerzés körülményeit. A Fidesz úgy reagált, hogy egy másik bizottság létrehozását javasolta a szerződés 2003-as módosításának kivizsgálására.

Annak kapcsán, hogy a svéd államügyész Magyarországra is kiterjesztette a nyomozást a Gripen-beszerzés kapcsán, Vadai Ágnes szerdán annyit mondott: az, hogy a svéd államügyész mit vizsgál, az nem az ő kompetenciája, hanem Svédországé. Mint mondta, nem hallott arról, hogy bűncselekmény történt volna.