Egyesével győzködné a szocialistákat Gaskó

Vágólapra másolva!
"Lelkiismereti szakkört" tartana a szocialista képviselőknek Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, aki szerint körülbelül 40 képviselőt rá is tudna venni, hogy forduljon szembe az egészségbiztosítási reformmal. Ha ez mégsem sikerülne, úgy a szakszervezeteknek a jobboldallal kell összefogniuk - nyilatkozta.
Vágólapra másolva!

A szakszervezeteknek kötelessége összefogni a magukat jobboldalinak mondó erőkkel, ha a kormánypártok már nem képviselik a baloldali értékrendet - nyilatkozta a Népszabadságak Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Hozzátette: "Az MSZP már nem védi a baloldali érdekeket, a Fidesz pedig az egészségügyben ma baloldalibb, mint a szocialista párt".

A napilap szombati számában közölt interjúban a szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy ők is reformpártiak, de szerintük a reformoknak nem az egészségbiztosítás piacosítása felé kellene elindulniuk, mivel az nem a járulékfizetők érdekeit védi. Erről az MSZP-s képviselőket egyesével, személyesen próbálják meggyőzni: Gaskó szerint név szerint ismerik azokat a szocialista képviselőket, akik hajlíthatóak.

Körülbelül negyvenen vannak, akik "rövid lelkiismereti szakkör" után esetleg a járulékfizetők érdekeit képviselik majd, vagyis leszavazzák a reformot - vélekedett Gaskó. A kormánynak egyébként egészen december 17-éig, az egészségbiztosítási reformról szóló zárószavazásig lehetősége van, hogy a tervét visszavonja - tette hozzá.

Ha ezt érvekkel nem tudják elérni, a szavazás napjától országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű általános sztrájkra hívják fel a magyarországi szakszervezeteket - ismételte el az elnök. Gaskó korábban többször is világossá tette, hogy a kérdésben nem alkudoznak: az egyedüli kompromisszumnak a kormány teljes meghátrálását tekintik.