Azt ugyan még nem tudni, hogy egész pontosan miből épül meg a 4-es metró, a fővárosi önkormányzat viszont arra buzdítja az embereket, hogy adjanak vicces nevet a metrófúró pajzsoknak. A javaslatokból többek között Korda György és Hajdú Péter választotta ki azt a húszat, amelyre most szavazni lehet. Bent maradt például a Boros-Bochkor és a Fúró Rudi 1.-Fúró Rudi 2. névpár is.

A négyes metró alagútfúró pajzsainak elnevezésére buzdít a fővárosi önkormányzat, miközben egyelőre azt sem tudni, hogy pontosan miből épül meg az új metró. Nemrégiben derült rá fény, hogy az amúgy is csúszásban lévő metróépítés költségeinek az EU csak 20-30 százalékát állná, a korábban emlegetett 70-80 százalékkal szemben. A finanszírozás körül felmerülő kérdőjelek ellenére a fúrópajzs április 3-án elindult.

Most pedig arra kéri főváros az embereket, hogy adjanak neveket a 4-es metró alagútfúró pajzsainak. A korábban beérkező kétezer javaslatot egy zsűri már megszűrte, az általuk legjobbnak talált húsz közül lehet választani. A zsűri tagja volt Hajdú Péter műsorvezető, Korda György és Balázs Klári énekes házaspár, Antal Attila, a BKV vezérigazgatója, Balogh Árpád, a DBR Metró Projekt Igazgatóságának új igazgatója, valamint Czuk Dóra, a főpolgármesteri sajtóiroda vezetője. A zsűri elnöke Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes volt.

A főváros weboldalán szavazni lehet egyebek közt a Frédi-Béni, a Hacsek-Sajó, Boros-Bochkor, Lali-Bocsi, Bumeráng-Frizbi, Fúró Rudi 1.-Fúró Rudi 2., Előd-Utód, Térül-Fordul, Lucifer-Lacifúr, Vasgyúró-Kőmorzsoló, Dávid-Góliát, Buda-Pest névpárokra.

A névadás ötlete Hagyó Miklóstól (MSZP) származik. A politikus szerint kezdeményezése azért fontos, mivel "a névadás mindig személyessé tesz. Akinek vagy aminek nevet adunk, az már örökké a miénk lesz" - tette hozzá. Hagyó közölte, azt szeretné, ha e kis játék által, a fúrópajzsok elnevezésével a budapestiek mellett az egész ország sajátjának érezné a 4-es metró ügyét.