Egymilliárd forint áfahiány keletkezett amiatt, hogy egy győri cég papíron szlovák vállalatnak adott el cukrot, majd 13 másik magyar cég visszavásárolta, miközben nem fizették meg a forgalmi adót. A cukorból több tonna forgalomba is került, de a minőségével nincs gond. A csalás miatt hét embert már letartóztattak, hármat még köröznek.

A vámosok adatai szerint az áfacsalás első lépéseként egy győri vállalkozás 2005-ben és 2006-ban is nagy mennyiségben importált kristálycukrot Szerbiából és Horvátországból. A győri vállalat négy szlovák cégnek értékesítette a cukrot, amelyek visszaadták azt 13 fiktív magyar vállalatnak. A kereskedés viszont csak papíron történt meg. Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója szerint a négy szlovák cég a csalásban nem vett részt, a nevükkel csak visszaéltek a magyarok.

A 13 fiktív cég révén az áfacsalás az ország öt régióját érinti, de a visszavásárló cégek többsége budapesti, illetve Pest megyei - mondta Kucsera Ferenc, a Vám- és Pénzügyőrség nyugat-dunántúli régiójának parancsnoka. A cégek révén egyébként több tonna cukor forgalomba is került. A cukor egy kilogrammos kiszerelésben került a boltokba. A vámosok szerint ugyanakkor a cukor nem rossz minőségű, csak nem fizették meg utána az áfát.

A számlázási trükkök miatt több mint egymilliárd forintos áfahiány keletkezett. Bencze József elmondta, hogy annak érdekében, hogy az államot ért kár minél nagyobb arányban megtérüljön, több intézkedést is tettek. Lefoglaltak 10 millió forint készpénzt, egy nagy értékű autót, két nagy értékű lakóingatlant, 870 tonna cukrot és 21,5 tonna kakaóport. Ez ugyanakkor csak 300 millió forintot ér, ezért további tíz bankszámlát is zároltak.

Jelenleg nyolc személyt gyanúsítanak az ügyben, hetet már előzetes letartóztatásba is helyezett a bíróság. Ugyanakkor még három személy, két magyar és egy olasz állampolgár ellen körözést adtak ki körözést. Kucsera Ferenc szerint az eddigi gyanúsítottak között van a győri cég vezetője és a visszavásárló cégek több vezetője is.