Kötelességtudatból tagadta meg Horn kitüntetését Sólyom

Vágólapra másolva!
Mai nézetei miatt tagadta meg a kitüntetést Horn Gyulától az államfő. Sólyom László erről a vasárnap esti A Szólás szabadsága című műsorban beszélt. A köztársasági elnök közölte, ez nem az ő konfliktusa Hornnal, hanem elnöki kötelessége volt, mert a volt kormányfő nézetei ellentétben állnak a mai rendszerrel.
Vágólapra másolva!

"Én azért nem tüntettem ki Horn Gyulát, mert a forradalom ötvenedik évfordulóján olyan nézeteket vallott a saját szerepéről, és ezen keresztül magáról a forradalomról, ami ellentétben áll a mostani rendszerrel" - mondta Sólyom László a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

A köztársasági elnök a szombaton felvett, vasárnap sugárzott adásban Horn Gyula kitüntetésével kapcsolatban közölte: "Ez nem az én konfliktusom Horn Gyulával, és nem az én konfliktusom a miniszterelnökkel. Ez az elnöknek, mint intézménynek a kötelességteljesítése abban az esetben, amikor az államnak az alapvető kérdései forognak kockán". Sólyom szerint Hornnal kapcsolatban az a gond, hogy "fönntartja azt, hogy az '56-os forradalom ellenforradalom volt".

Sólyom László az interjúban közölte, mindig is meg volt győződve arról, hogy a köztársasági elnök megtagadhat egy kitüntetést, akkor, ha ez az alkotmány értékrendjével ellenkezik. "Ezt megtehettem volna tavaly is, de éppen azért, mert az Alkotmánybíróság elnöke voltam, és mert szeretnék úgy meghalni, hogy azt mondják rólam, hogy alkotmányos ember volt, én nem vettem azt magamra, hogy én így értelmezem az alkotmányt, és kész (...)" - mondta.

Az államfő közölte azt is, hogy azért nem konzultál a pártokkal például az ombudsmanok személyéről, mert azt szeretné, hogy ezek a független pozíciók ne váljanak pártalkuk martalékaivá.

Az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezéséről azt mondta, ebben a kérdésben még nem jött el az államfő ideje. Szerinte a népszavazás egy alapvető politikai jog, amit nem lehet rögtön elítélni, és ami történik, abba most az elnök nem szólhat bele. Szerepe a végén lesz majd, amikor ki kell írni a népszavazás időpontját - mondta.