Magyar fogorvosára dühös egy brit nő

Vágólapra másolva!
Egy brit nő állítja, összes fogát elveszítheti egy rosszul sikerült magyarországi beavatkozás miatt. Egy alapítvány épp kedden adott ki közleményt, amelyben óva int minden britet az olcsóságuk miatt egyre népszerűbb kelet-európai fogászati kezelésektől. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint azonban ha annyira rosszak lennének a magyar orvosok, akkor nem kapkodna értük a brit egészségügy.
Vágólapra másolva!

A 38 éves Lisa Hewer egy húsz évvel ezelőtti motorbalesetben elveszítette két első fogát. "Bár protézist viseltem, mindig a szám elé vettem a kezem, akárhányszor elmosolyodtam" - idézte fel az asszony a Daily Mail című brit bulvárlapnak, amely beszámolt keserű magyarországi fogászati tapasztalatairól. A nőnek barátja ajánlotta fel, kifizeti számára a kezelést, amellyel megoldják, hogy kivehető protézis helyett hidat építenek be a szájába, és állandó műfogakat kap.

A brit fogorvosi árakat azonban túl magasnak találta a nő, a díjszabás ugyanis 18 ezer fonttól 48 ezerig (forintban kb 6,5 milliótól 17 millióig) terjedt. Egy nőknek szóló magazinban olvasott a magyarországi lehetőségről, amelynek utánanézett. Egy külön ilyen utak szervezésére szakosodott irodán keresztül jutott el augusztus közepén Szombathelyre, ahol vállalták, hogy 3500 fontért (1,2 millió forint) végrehajtják a beavatkozást. Lisa Hewer a tükörbe nézve úgy érezte, nagyon szép munkát végzett a fogorvos, bár érzett valamilyen zavaró fájdalmat fogazatának felső részén. Az orvos akkor állítólag nyugtatgatta, hogy ez normális, és hamarosan elmúlik.

Kivehetik az összes fogát

Pár nappal később azonban erősödött a fájdalom, és a Daily Mail cikke szerint egy helyi fogászaton megállapították, olyan sokat reszeltek le a nő fogából, hogy megölték az ideget. Lisa Hewer azt mondta, hogy újabb nyolcezer fontba kerülne rendbe hozni a hibát, erre azonban nincs pénze, úgyhogy valószínűleg ki fogják venni az összes fogát, és teljes protézist kell viselnie. A nő nagyon el van keseredve. "Az evés és a beszéd nagyon nehezemre esik. Közel vagyok a síráshoz, akárhányszor a történtekre gondolok" - mondta a lapnak.

A Daily Mail emlékeztet arra, egyre több brit utazik külföldre - Magyarországra, Lengyelországra vagy éppen Törökországba -, hogy komolyabb fogászati beavatkozást hajtasson végre magán. Az alacsonyabb költségek mellett vonzza őket az is, hogy a közvetítő irodák városnézést, egyéb programokat is szerveznek a kezelés mellé.

Egy szájhigiéniával foglalkozó brit szervezet, a British Dental Health Foundation azonban épp kedden adott ki egy közleményt, amely szerint jelentősen megugrott azoknak az embereknek a száma, akiknek rossz tapasztalatai vannak a külföldi fogorvosi beavatkozásokról. Az alapítvány ezt az általa működtetett segélyvonalra érkezett panaszok alapján állítja. A szervezet ezért óva inti a briteket attól, hogy külföldön kezeltessék magukat.

"A piac törvényei uralkodnak"

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Gerle János fogorvos az [origo]-nak azt mondta: akárcsak Angliában, Magyarországon is vannak jó fogorvosok. A brit egészségügy Magyarországról is csábít orvosokat, márpedig biztosan nem tennék ezt, ha alulképzettek lennének - tette hozzá. Egy betegeket képviselő brit szervezet fogorvos elnöke, Anthony Halperin is kijelentette a Daily Mailnek, hogy jók a külföldi szakemberek, becslései szerint a kezelések 95 százaléka jól végződik, és brit orvosoknál is felmerülhetnek előre nem kalkulálható problémák.

A külföldi rendelőktől óvó alapítvány ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Lisa Hewer esetében is alkalmazott komplex kezelések normális esetben akár hónapokig is tartanak, ezért teljesen irreális, hogy egy tíznapos vakáció alatt hajtsanak végre ilyeneket. Gerle János erre azt mondta, ha a beteg beül a székbe, akkor az ráutaló magatartás, és jogi értelemben is szerződést kötött az orvosával a kezelésre. A kérdésre, hogy az orvos esetleg felvilágosíthatná, több időre van szükség a kezeléshez, azt válaszolta: "Nem szabad elfelejteni, hogy a piac törvényei uralkodnak, mert mi is beléptünk ebbe a rendszerbe."