Vádat emeltek az olaszliszkai lincselés ügyében

Vágólapra másolva!
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt az Olaszliszkán tavaly október 15-én történt emberölés ügyében. A tanárt meglincselők akár életfogytiglani büntetést is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Nyolc embert, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolnak. A bűncselekményre a büntető törvénykönyv 10-15 évig terjedő, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé.

2006. október 15-én 16 óra körüli időben a tiszavasvári tanár Szerencs irányából Olaszliszka felé haladt gépkocsijával. A faluba érve a Kossuth utcában egy az út mellett haladó kislányt a gépkocsi elsodort, aki emiatt az út melletti vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A férfi azonnal megállt, de az autóból kiszállni már nem tudott, mert a gyermek felnőtt korú bátyja a kocsihoz rohant, annak motorháztetejére felugrott, ököllel a szélvédőre ütött, és az betörött. A tanár megpróbált elindulni az autóval, de addigra odaért a kislány apja, fiatalkorú bátyja és még három rokon férfi, majd kirángatták az autóból, eközben az elsodort gyermek anyja távolabbról kiabálta, hogy "Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek."

A hét férfi ütlegelni kezdte a tanárt, amikor a földre került, valamennyien rugdosták a fején és a testén egyaránt. A legtöbb ütést és rúgást a kislány felnőtt korú bátyja adta le, a másik rokon férfi a földön fekvő embert nekifutásból fejbe rúgta. A kislány apja még a házba is befutott, ahonnan egy baltával tért vissza, hogy levágja a fejét. Időközben a környéken lakók a helyszínen összegyűltek, de csak egy férfi volt, aki megpróbálta megakadályozni a bántalmazást.

A történtek után a kocsiból kiszállt a tiszavasvári tanár nagyobbik gyermeke és odament akkor még élő apjához, majd kérte az ott összegyűlteket, hogy hívjanak mentőt, de segítséget senkitől nem kapott. Ekkor húgával Vámosújfalu irányába kezdett futni, ahol egy gépkocsivezető felvette a gyerekeket, és ő hívott mentőt a helyszínre.

A tanár halála a fejét ért rendkívül sok - mintegy 40 - ütés és rúgás következtében kialakuló sérülések folytán következett be. A feji és nyaktájéki sérülések elhelyezkedése, többszörössége és jellege, az elszenvedésük az élet kioltásával járó átlagos fájdalomérzetet és lelki gyötrelmet jelentősen meghaladta.

A vádlottak közül a balesetben érintett kislány felnőtt korú bátyja a cselekmény elkövetését beismerte, a többi hét vádlott tagadja azt. A vádirat a bizonyítékok között nagyszámú tanúvallomást, ujjnyom szakértői, orvos szakértői, hangtechnikai véleményt, felismerésre bemutatásról készült jegyzőkönyveket és titkos adatszerzés folytán beszerzett adatokat jelöl meg bizonyítékként. Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalást.